Ugrás a fő tartalomra

Üdülőhelyi fórumot hívott össze 2023 évben is a Dunaág Egyesület

Július 30. vasárnap az eső ellenére megtelt Domboriban az Oázis vendéglő a Dunaág 7139 Egyesület szervezésében, évente megrendezésre kerülő üdülőhelyi fórum résztvevőivel. Takács Anikó, az egyesület elnökének vezényletével sok fontos, Domborit érintő ügyről lehetett szó a lakosság, vendégek és a fenntartó között. A fenntartó Fadd képviseletében részt vett a beszélgetésen Bordács József polgármester, Bali Ervin alpolgármester, valamint a képviselő testületből Baros Gábor és Antus Zsolt is. A polgármester beszámolóját követően, Dombori és Dombori Öregfalu problémáiról, fejlesztési igényeiről esett szó.


Az üdülőterület üzemeltetését tekintően nagyok a szemléletmódbeli különbségek a fenntartó és a növekvő számú Domboriban élők és vendégeskedők között. Ezzel a különbséggel évekig építette az egyesület, hogy Dombori közügyei a párbeszéd szintjére emelkedjenek.

Az elszámolásban fél évszázados adósságát kezdte rendezni az önkormányzat, polgármester úr kimutatást készíttetett Dombori bevételeiről és kiadásiról, mely szerint kis mértékben ugyan, de Faddnak kell finanszírozni Domborit. Az elszámolás felé tett lépés mindenképpen jelentős, amint megismerhetjük a részleteket és korrekt elszámolást láthatunk, az korszakváltás, gazdaságilag is tervezhetővé válik Dombori fenntartása. A kiadások és a bevételek oldalán is sok a tisztázatlan kérdés, még a közfeladat sem minden esetben világos, pl. hogy hol kell füvet nyírnia az önkormányzatnak. A helyiek leginkább azt kifogásolják, hogy a bevételek drasztikusan alul múlják az elvárható, más hasonló, hazai üdülőterületeken már rég produkált szintet. Dombori önkormányzat szerinti, deficites üzemeltetésének fő okaiként a fenntartói feladatok gyenge színvonalát, a tervezhetőség és a jövőkép fenntartói hiányát, illetve a bevételek beszedésének elmulasztását látják a helyiek. Egyik fő problémaként került megnevezésre, hogy pl. az idegenforgalmi lehetőségek kihasználásával és a szolgáltatások színvonalának emelésével, pl. kitakarított utcákkal, az idegenforgalmi adóra való összpontosítás helyett más bevételeket céloz meg az önkormányzat, mint a helyiek adóztatása, külső segítség az atomerőműtől, kormánytól és olyan, korábban már csúfos kudarcot hozó intézkedések, mint Dombori utolsó komoly vonzerejének, a szabad vízpartnak fizetőssé tétele. A fizetős strandok ötletét, bérelt kerítéssel, mert arra sincsen pénz, kérték a helyiek, hogy mielőtt bevezetnék, tegye közvita tárgyává polgármester úr. A pályázati lehetőségek kihasználását, a kormány és az európai fejlesztésekhez való csatlakozást mindannyian alapvetően fontosnak tartjuk, de a helyiek úgy vélik, az üdülőterület jövőképéhez hozzá kell tartozzon külső segítség nélkül is a nyereséges fenntartás. Kérték a helyiek polgármester urat, hogy Dombori üzemeltetésének, fejlesztésének tervezéséhez vonja be a helyieket, vegyen igénybe segítséget, pl. a Domborisok által Horváth István országgyűlési képviselő kérésére elkészített fejlesztési tervet, a helyi összefogást, ami sorra valósít meg fenntartói feladatokat, mint szúnyogírtást, útfelújítást, szemétszedést, faültetést, rendezvényszervezést…, a máshol már sikeresen megvalósított üdülőterület fenntartási és fejlesztési ötleteket.

Sokadik vezető ígérte meg a Duna partján, Dombori Öregfalunál létesített regionális ivóvízbázis védőövezetét érintő, a mai napig csatornázatlan településrész szennyvízhálózatba való bekötését, pénz nincsen, az erőműves fejlesztés sem jutott még az ígéretnél előrébb, de polgármester úr tájékoztatása szerint az új vezetőkkel már felvette a kapcsolatot és ismét napirendre kerülhet, hogy az Öregfalu is beléphet a szennyvízhálózattal ellátottak világába. Remélhetőleg egyszer utak és járdák is épülnek ezen a településrészen is és ha ez kiegészül még néhány kiskukával, paddal a vízparton, akkor az már egész vendégváró lesz. Az Öregfalu Európába majd akkor tud „belépni”, ha a Duna töltésen létesített kerékpárutat elzáró vízügyes kerítés is kinyílik, amire még kicsi az esély. Polgármester úr is megpróbálta a kerékpárosok számára használhatóvá tenni a szakaszt, a vízügyes válaszlevél lényege, hogy 30 millió, írtak indokokat is, de az a „Legényanya” szintje.

A vízbepótlás ügye egy sarkalatos kérdés Dombori és a térség mezőgazdasági és idegenforgalmi hasznosíthatósága szempontjából. Uniós források felhasználásával teljes holtágrekonstrukciót tervez a nagypolitika, addig pótolgatni kell a vizet, mert a csökkenő csapadék mellett a terület vízmegtartó képessége is a töredékére esett a fás részek kivágásával, a növényzettel borított területek fokozódó burkolásával. Egyik Domboris nyugdíjas, volt hatósági szakember, elmondta, hogy a környék vizeit a hatóság és a felsőoktatás is rendszeresen vizsgálja, évtizedekre visszamenőleg ismerik a folyamatokat. Az utóbbi évek gyakorlata szerint Dombori az áradó Dunából gravitációs úton a szivornyán át és a Sió visszaduzzasztásával a Tolnai-holtágból a Bartal-csatornán keresztül kap vizet, mindegyik szennyvíz minőségű. Szivattyúzással lehet olyan vízállásoknál vizet kivenni a folyókból, ami kicsit jobb, erre gyűjtött tavaly Takács Anikó, a pénzt odaadta az önkormányzatnak. Tiszta vizet az erőműtől kaphatunk, mint ahogy régen kaptunk, várunk a segítségre, mert így a szakember elmondása alapján, néhány éven belül a fürödni tilos tábla lesz a látványosságunk. Szóval jelenleg van pénz (?) a tisztább vízállásnál történő szivattyúzáshoz, távlati fejlesztési terv készül, ebbe reményeink szerint bevonják a helyieket és a környezetvédelmi és népegészségügyi szakembereket is.

Ismét kérték a helyiek, hogy az üdülőterületet lássa el az önkormányzat kiskukákkal, többedszerre ajánlották fel, hogy meg is veszik azokat, de egyenlőre az ürítésük megoldása túl nagy kihívás az önkormányzatnak.

Dombori problémáinak sokaságát hallhattuk még a találkozón, szép ígéreteket is, kisebb megoldásokat is, igazán értelmet akkor kaphatnak ezek az események, ha hatásukra az együttműködés színvonala megadja Fadd önkormányzatának azt a löketet, hogy Domborinak, az itt élőknek és ide látogatóknak is jó „gazdája” legyen. Jelenleg a Domborisok többsége egy faddi, hátrányos helyzetű kisebbségnek érzi magát, amely nem a finanszírozási képessége, hanem a közügyekben való részvételi lehetőségei miatt szegény.

Előrelépés, hogy a döntéshozók eljönnek Domboriba, a helyiektől is tájékozódnak, lehet Dombori problémáiról, fejlesztéséről beszélgetni, ami a Domborisok szerint akkor tud gyümölcsöző együttműködéssé fejlődni, ha az önkormányzat a döntéseibe ezeket beépíti. A Dunaág 7139 Egyesület elnöke, Takács Anikó kapcsolatot tart az önkormányzattal, Dombori ügyeit igyekszik képviselni, erős helyi összefogással és az üdülőterület üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez szükséges ismeretekkel rendelkező szakemberek támogatásával bír, kész a startra a fejlődéshez, várunk az önkormányzat partnerségére, illetve arra a napra, amikor a helyi lakosságszám eléri azt a számot, ami kell ahhoz, hogy a Domborisok képviselője az önkormányzat tagjaként szolgálhassa a helyi érdekek érvényesítését. Onnantól a testületi üléseken is lesz szó Domboriról.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

Nyílt levél a Domborit érintő fürdési tilalom kapcsán

Az alábbi nyílt levelet a Dunaág 7139 Egyesület küldte Fadd polgármestere részére a Dombori holtág strandjait érintő  2023. augusztus 11. napjától érvényes fürdési tilalom kapcsán. A kép illusztráció, forrás: Bing AI Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselők! Mind Faddon, mind Domboriban a lakosok, és az üdülőtulajdonosok körében nagy érdeklődést és egyben aggodalmat váltott ki, hogy a múlt héten történt fürdővíz vizsgálatok eredménye szerint a Dombori I. és II. számú strand vízminősége nem megfelelő, ami miatt a fürdőzés korlátozását rendelte el az egészségügyi hatóság. A Dunaág 7139 Egyesület célkitűzései között szerepel többek között az aktív közreműködés a település természetvédelmi, zöldfelület védelmi, szennyezés megelőzési és településfejlesztési tevékenységében. Fontos számunkra a közérdekű információhoz jutás biztosítása, és tagjaink pontos tájékoztatása, továbbá az aktív közreműködés az üdülőterülettel kapcsolatos fejlesztések, célok, tervek megvitatásában és megvalósítá

Újabb útfelújításra buzdít Domboriban a Dunaág 7139 Egyesület - közös cél a jobb infrastruktúráért!

Takács Anikó, a Dunaág 7139 Egyesület elnöke egy új lendületet adott a helyi közösségépítésnek és az infrastrukturális fejlesztéseknek, amikor közzétett egy fontos felhívást az egyesület Facebook oldalán. Az őszi útfelújítások Faddi Önkormányzattal együtt történő előkészítése érdekében a kezdeményezés célja, hogy összegyűjtsék az érintett lakosok, üdülőtulajdonosok támogatását és részvételét az útfelújítási projektben. A kezdeményezés nem csak a közutak állapotának javítását célozza meg, hanem közösségük összefogásának és erőforrásainak hatékony felhasználását is támogatja. Az egyik felújítandó szakasz esőzés után Az útfelújítási projekt érintett utcái a következők: Liliom, Margaréta, Muskátli, Gesztenye, Levendula, Diófa, Orgona és Öregfalu hátsó utcája. Azokat az ingatlantulajdonosokat várják, akik elkötelezettek a környék jobbá tételére és hajlandók együttműködni az útfelújítási tervek megvalósításában. A projekt részletei szerint minden érintett üdülőhöz tartozóan 25.000 forint be