Ugrás a fő tartalomra

Tilos fürdeni Domboriban, ideiglenesen bezártak a nyilvános strandok

A strandőri szolgálat és az elsősegély szolgálat a fürdési tilalom ideje alatt szünetel. A fürdési tilalom ideje alatt fokozott rendőri jelenlétre kell számítani, aki megszegi a tilalmat, a rend őrei felszólíthatják és akár büntethetik is azt, aki nem tartja be a tilalmat. Legkorábban szerdán vehetnek újból mintát a holtág strandjairól. Az Enterococcus koncentrációja a megengedett érték ( 300 ) feletti, az I. strandon 787, a II. strandon 982! Mindenki vigyázzon az egészségére, a lehetséges megoldások a víz minőségének javítása érdekében folyamatban vannak.


Forrás: https://www.facebook.com/groups/155858541656164/posts/1454009978507674

Hatályos kormányrendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800078.kor

Utoljára akkor voltak hasonló strandlezárások, mikor a nagy Dunáról történt még a vízbepótlás. Egy független szakértő szerint a jelenlegi helyzetet is az idei vízbepótlások okozzák, mely során az áradó Duna által a partról a vízbe mosott szennyeződését gravitációsan az úgynevezett szivornyán át juttatja a holtág vízébe. A strandok öbleiben pedig kiváló a hely a baktériumok megtelepedésére, amit a fokozott fürdőzői jelenlét tovább ront, gerjeszt.


Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

Nyílt levél a Domborit érintő fürdési tilalom kapcsán

Az alábbi nyílt levelet a Dunaág 7139 Egyesület küldte Fadd polgármestere részére a Dombori holtág strandjait érintő  2023. augusztus 11. napjától érvényes fürdési tilalom kapcsán. A kép illusztráció, forrás: Bing AI Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselők! Mind Faddon, mind Domboriban a lakosok, és az üdülőtulajdonosok körében nagy érdeklődést és egyben aggodalmat váltott ki, hogy a múlt héten történt fürdővíz vizsgálatok eredménye szerint a Dombori I. és II. számú strand vízminősége nem megfelelő, ami miatt a fürdőzés korlátozását rendelte el az egészségügyi hatóság. A Dunaág 7139 Egyesület célkitűzései között szerepel többek között az aktív közreműködés a település természetvédelmi, zöldfelület védelmi, szennyezés megelőzési és településfejlesztési tevékenységében. Fontos számunkra a közérdekű információhoz jutás biztosítása, és tagjaink pontos tájékoztatása, továbbá az aktív közreműködés az üdülőterülettel kapcsolatos fejlesztések, célok, tervek megvitatásában és megvalósítá

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.