Ugrás a fő tartalomra

A strandfelújítás csúszik, az illetékesek hallgatnak

A Fadd-Dombori üdülőtelepre tervezett strandfelújítási program kapcsán próbált meg több helyről is friss és aktuális információkat megtudni Vékony Viktor üdülőtulajdonos. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatait a Facebookon osztotta meg az üdülőtulajdonosok jelenleg több mint 240 főt számláló csoportjában. Az írásból szemléztünk.

Napfelkelte Domboriban (fotó: Virág Attila, 2017)
Május 8 nap délelőttjén négy vállalkozó részvételével, Dombori gondnokának irányításával területbejárást tartottak a felújításban résztvevő strandokon. Vékony Viktor üdülőtulajdonos a helyszínen próbált meg a jelenlévőktől információt gyűjteni. A gondnokságtól és a hivataltól hiába kért eddig szóban, írásban vagy telefonon tájékoztatást, eddig nem kapott.

Sajnos, a gondnok a helyszíni érdeklődés során elküldte, nem volt hajlandó kommunikálni vele. Az egyik vállalkozóval sikerült szóba állnia, és megkérte, hogy adjon információt azzal kapcsolatban, hogy lesz-e játszótér, használható strand a nyáron. A strandberuházások fővállalkozója, Tamás István, aki ugyan nem ért rá, de pár percet rászánt Viktorra, elmondta, hogy a játszótér felújítása nem feladatuk, a parkoló, a vizesblokk és a strandok a nyári időszakban készülnek, építési terület lesz, most készül az ütemterv, amit próbálnak úgy kialakítani, hogy a nyár folyamán mindig legyen egy olyan partszakasz (valamelyik strandnak egy része) Domboriban, ahol lehet majd strandolni. A vizesblokkot átmenetileg konténerrel biztosítanak a strandolók számára.

Amennyiben jól interpretáljuk az elhangzottakat, az előzetes kiírásban vállalt 2018. június 15. napi átadás irreális, nem lesz tartható az Önkormányzat részéről. Ez azért is szomorú, mert így biztosan tovább csökken a látogatószám. Így a helyi vállalkozók, szolgáltatók biztosan rossz nyarat zárhatnak. Ezen felül a strandolni vágyók várhatóan kényelmetlenebbül, akár munkagödrök kerülgetése árán tudják csak megközelíteni majd a fürdőhelyeket. Az éjszakai fürdőzés veszélyit ne is említsük.

A tervezett röplabdapályát állítólag arrébb tervezik, hogy kevesebb fa váljon áldozatává, azonban favágások sajnos lesznek még mindenhol (strandok, parkoló). A legnagyobb közfelháborodást egyébként a fakivágások okozták eddig a strandfelújítás meghirdetése és az előkészítő munkálatok megkezdése óta. A meglévő terméskő partműveket nem újítják fel, a térkövezést ahhoz igazítják. Így várhatóan pár év múlva ismét fel kell újítani a térkövezést. Ugyanis az említett strandszakasz kövezése a karbantartás elhanyagolásával veszélyesé válhat, melynek javítása érinti majd a most kiépítésre kerülő részt is.

Vékony Viktor üdülőtulajdonos beszámolója szerint kellemetlen volt a beszélgetés, így további részletek iránt már nem érdeklődött a helyszíni bejárással foglalkozó gondnoknál és a kivitelező vállalkozás képviselőjénél. Egy órával később felkereste az üdülőtelep gondnoksági épületét, hogy ott is érdeklődjön. Új információt a gondoktól szokás szerint nem kapott (lesz-e játszóterünk, tudunk-e a nyáron strandolni, kivágják-e a fákat…?). Ezzel szemben úgy érezte, hogy számonkérésként szegezték neki azt a kérdést, miszerint ki ő, hogy információt kér. Nem hagyta magát lerázni, így azzal a válasszal kellett beérje, a gondnok azt mondta, hogy a polgármester az illetékes, aki tárt karokkal várja, majd bement az irodájába és kicsukta az üdülőtulajdonost.

Ezek után Viktor megpróbálta telefonon elérni a polgármestert. A hivatal két vezetékes számán géppel tudott csak beszélni, ami senkit sem kapcsolt, ezért elkérte ugyancsak telefonon a gondnoktól a polgármester számát. Azt a választ kapta, hogy engedélyt kér, hogy megadhassa, azonban jelenleg is a válaszra vár. Vékony Viktor a Faddi polgármestert az általa ismert telefonszámon nem tudja elérni, a hivatalos megkereséseire, leveleire és az önkormányzatnak írt e-mailekre nem válaszol.

A gondnokság előtt folytatott beszélgetés közben jött egy hölgy a piros, kötelezően használandó zsákokért. A gondnokságról elküldték, hogy csak hétvégén, a megadott időpontban veheti át. Meg kell jegyezzük, hogy külön erre fizetett alkalmazott, munkaidőben küldte el az üdülőtulajdonost. A zsákok átadása az udvariassági formulákkal és az adminisztrációval együtt sem több, mint elküldeni az üdülőtulajdonost, hogy a zsákátadás nem most van. A hölgy megpróbált reklamálni a több helyen gyűlő szeméthegyek miatt, de meg sem hallgatták. Ezt Viktor a látogatása során szóvá is tette, hogy ha valaki munkaidőben odamegy a gondnokságra, amit az üdülőtulajdonosok finanszíroznak, ahol egyébként éppen dolgoznak, akkor meg kellene a gondnokságra tartozó problémáját hallgatni és a lehetőségekhez mérten segíteni.

A gondnok szó jelentésébe talán nem nagyon kell elmélyedni, hogy megértsük a funkció és ezzel járó kötelességek lényegét.

Jelenleg a gondnokság készíti a mobil WC-k alapját, a munkások szóba álltak Viktorral. A jelek szerint még nem tiltották meg nekik, ezért sikerült megtudnia az alábbi információkat is. A területet még nem kapta meg a kivitelező, így kérdéses, hogy az eddigi munkálatokat ki fizeti, a pályázat mely költségsora fedezi a pályázaton kívüli kivitelezési feladatok elvégzését.
Ezt a nádast tavasszal az iszapig kimerték (fotó: Virág Attila, 2009)

A lakossági fórumra (2018. június 17., vasárnap, délután 14 óra, központban, a Fehér Ház Étteremben) meghívó papírokat szerencsére nem szedik le. Azonban a petíciókat igen.

Ezúton szeretnénk felhívni azon segítő szándékú támogatók figyelmét, hogy segítség Viktort a hétvégi erősebb üdülőtulajdonosi és strandlátogatói jelenlét előtt kiragasztani újra és újra a közben leszedett petíciókat, mely nyomtatható PDF változatban elérhető. (Vékony Viktor elérhetőségei erre.) Köszönjük a segítséget!

A több helyen és formában is terjesztett petíció láthatóan a gondnokságnál is elérte az ingerküszöböt, mert leszedik mindenhonnan, míg ősszel nem nyúltak hozzá.

Természetesen elképzelhető, hogy a gondnoknak rossz napja volt. Az is elképzelhető, hogy a korábbi rossz tapasztalatok ellenére Vékony Viktor üdülőtulajdonost a Faddi polgármester tényleg tárt karokkal várja és megosztja Domborira vonatkozó információit Domborival.

A helyi döntéshozatal másik meghatározó személyisége, Bényi András képviselő úr csütörtökön délután fogadja Viktort. Éppen ez előtt fog átesni Viktor az építményadó ellenőrzésen. Ahogy arról a Facebookon írt, bízik benne, hogy a találkozójuk konstruktív lesz, és előbb-utóbb a tájékoztatás is beindul. Többen kértünk információkat az önkormányzattól vagy a gondnokságtól. Eddig nem jelentkezett olyan üdülőtulajdonos a közösségünkben, aki többet meg tudott volna a strandfelújításról és az ennek kapcsán felmerült kérdésekről, akár a fakivágásról.

Hónapok alatt mindössze annyit sikerült Vékony Viktor üdülőtulajdonosnak elérnie, hogy elkezdték piszkálni és úgy látja, hogy gyakorlatilag hírzárlat van Domborira vonatkozó önkormányzati ügyekben. Ezért jogi segítséget kér a közérdekű adatok kikéréséhez, a törvénytelen és tisztességtelen, Dombori érdekeivel ellentétes folyamatok megállításához (mint például területeladások, növényzet értékesítése, erőforrásaink máshol történő hasznosítása, stb.). Jogi utat keres az érdemi párbeszéd kikényszerítéséhez is (például éves gyakoriságú, különálló településrészen kötelező közmeghallgatást 14 éve nem tartanak), valamint az üdülőtelep forrásainak Dombori érdekei mentén történő felhasználásához, átláthatóságához.

Kérjük, írja meg véleményét a bejegyzés végén, és csatlakozzon Facebook csoportunkhoz!

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.