Ugrás a fő tartalomra

Új egyesületről és Dombori érdekeiről egyeztettek Faddon

A Faddi Polgármesteri Hivatal fogadta a Fadd-Dombori képviseletével megbízottakat július elején. A meghallgatáson a korábbi üdülőhelyi fórumon megválasztottak, Vékony Viktor, Szabolcska István, Schuckert Viktória, Takács Anikó, Csapó Katalin képviselte az üdülőtulajdonosok és nyaralók érdekeit. A találkozó rövid és tömör összefoglalója olvasható az alábbiakban.
Fotó: Virág Attila, 2010.07
A napirendi pontok mentén próbáltunk haladni, amely napirendi pontok a Szándéknyilatkozat új egyesület létrehozására dokumentumban elolvasható.

Fák
Megbeszélés során felmerült, illetve a mai napon tartott helyszíni szemle után a polgármester, a kivitelező, továbbá a Fatodi Kft. ügyvezetője kijelentette, hogy nem lesz több fakivágás. Elhangzott, hogy a kivágott fákat 260 szociálisan jogosult között osztják szét. Az is elhangzott, hogy az önkormányzat megbízásából 1000 fát ültettek ez idáig. A tervek szerint az ültetési fázis következne.

2018 nyári Dombori fesztivál
Jelenlegi keret 2 millió forint, amelyet polgármester állítása szerint meg kell pályáztatni, és 5 rendezvényszervezésre jogosultat megversenyeztetni. A polgármester kicsi esélyt látott a rendelkezésre álló összeg idei felhasználására az idő rövidsége miatt. Ha a 2 millió idén nem kerül felhasználásra, átmegy a jövő évre és akkor lesz 4, de legalább 3 millió.
Másik lehetőség, hogy fél millió forinttal tudna megtámogatni az önkormányzat egy az alakulóban levő egyesület részéről megszervezett utcabál-családi nap jellegű rendezvényt, melynek pontos időpontja eddig kérdéses. Az esemény ingyenes és nem helydíjas lenne. Költségeket az önkormányzat nevére, címzett számla ellenében az önkormányzat állja. Ha nem pénzdíjas a rendezvény, az önkormányzat a rendezvényterületet az egyesület számára ingyen biztosítja.

Jegyző
Megtörtént a jegyzőnővel való egyeztetés. Ígéretet tett, hogy az általunk e-mailben átküldött kérdésekre válaszol, egy lehetséges részönkormányzat létrehozására vonatkozó jogszabályoknak utánanéz és az információt a rendelkezésünkre bocsájtja.
A jelenlegi hatályos jogszabályok a fadd.hu honlapon elérhetőek.

Információáramlás
Konkrét megjelölt információs csatorna nem lett kijelölve. Reményeink szerint az új egyesületen keresztül ez megoldódik.

Vízparti területek
A polgármester elmondása szerint több vízparti közterületet nem szándékoznak értékesíteni. Kijelentése szerint nincs több piacképes ingatlan az önkormányzat tulajdonában, továbbá hogy 2005 óta eladás nem fordult elő. Szóba került a csúszda helyén lévő ingatlan, amelyet 1.200.000 forintért vett meg egy magánszemély egy banki árverés során, amelyről az önkormányzatnak nem volt tudomása.(Felmerült, hogy az egyesület esetleg megvenné.) Továbbá ígéretet kaptunk a III. strand két szélén lévő vízkapcsolatos földnyelvek rendbetételére, a vízhez való lejutás biztosítására. A III. strandrendezési terv módosításáról: Jelenleg sport és strand célú felhasználás alá van besorolva a polgármester tudomása szerint. A polgármester szóban ígéretet tett, hogy a teniszpályával szemben lévő csónakkikötőt közhasználatra bocsájtja, mondjuk 20 évre.

Horgászás
A Faddi Önkormányzat a horgászattal kapcsolatos ügyek rendezését kiadta a Horgászegyesületnek 25 évre, amely időszak még tart. Bicikliút mentén, ahol keskeny a partszakasz, a tó felé félkör alakú földnyelvek létesítésének lehetőségéről is szó esett. Vízfigyelésre egy radar megfelelő lenne, de erre az önkormányzatnak nincs kerete. Felmerült, hogy az új egyesülettel pályázhatnánk egy ilyen radarra.

Útburkolat
Polgármester elmondta, hogy leburkolnak egy utcát Domboriban mart aszfalttal és egy év alatt kiderül, hogy mennyire tartós megoldás.

Gondnokság
Felmerült, hogy meghirdetik a gondnoki állást. Gondnoksági épület melletti fafurnér házat az egyesület részére használatba bocsájtják.

Kerékpárutak
A töltésnél levő lezárt út megnyitását a polgármester hosszas utánajárással sem tudta elintézni a Vízügynél. Jövő őszre tervezik a Domborit és Faddot összekötő bicikliút kivitelezését. A Tolna-Dombori nyomvonalának kijelölésére még nem került sor.

Szemét
Polgármester tehetetlen, nem az önkormányzat diktálja a feltételeket. Egy majdani részönkormányzatra szívesen átruházna jogkört a szemétkérdés megoldásában. Ígéretet kaptunk hulladékgyűjtők kihelyezésére.

Adó
Tényadatokra várunk. Ígéretet kaptunk a Domboriból befolyt adók különszedésére adat szintjén. Felmerült a kérdés, hogy az idei évben befolyt adókból mennyi pénz kerülhet vissza Domboriba ráfordítás formájában.

Honlap
Ígéretet kaptunk, hogy egy már meglevő honlapot az önkormányzat megvásárol, és az egyesület üzemeltetné.

Ember, eszköz
Az önkormányzat nem különít el eszközparkot, ami Dombori tulajdonát képezné, azonban a szükséges eszközt Dombori rendelkezésére bocsájtja a Fatodi Kft-n keresztül.

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.