Ugrás a fő tartalomra

Népdal: A dombori hajó állomásnál vár a szeretőm

Az 1850-es években szabályozták a Duna alsó szakaszát, többek között a Fadd-Dombori környéki részt is. A Dombori-öregfalu mellett ma is megtalálható egy komplejáró, mely Fajszra vitt át. Az alábbi népdalt Lajtha László 1922-ben gyűjtötte Bogyiszlón. Az adatközlő Illés Éva volt. A népdal első sora arra utal, hogy Domboriban volt egy hajóállomás valamikor. Ki tudja, tán' igaz sem volt. Mindenesetre a dal megmaradt az utókornak. Az alábbi, eredetileg a MH 2625b sorszámú hanghordozón megtalálható hangfelvétel Zenetudományi Intézet Hangarchívumában lelhető fel nagyon zajos változatban. A zajszűrést Virág Attila készítette AudaCity szoftver segítségével. Így tehát az élvezhetőbb hangminőség miatt került külön feltöltésre. A szöveg nehezen érthető, legyünk tekintettel arra, hogy a korabeli hangfelvételek nagyon kezdetleges műszaki megoldásokkal készültek még.

A hangfelvétel mellé a gyűjtő rögzítette a kottát is:

Forrás: https://zti.hungaricana.hu/hu/199348/

Bogyiszló és Dombori nincsenek messze egymástól (lásd térkép). A mai utakon 2 óra alatt megjárható kerékpáron vagy gyalog, főleg ha azt nézzük, hogy a Dombori öreg-falu a jelenlegi Duna partjához közel fekszik. A dalról még annyit sikerült megtudni, hogy 1919 körül születhetett, az I. Világháború kapcsán, így érthető meg a dal mondanivalója. A megénekelt hajóállomás még a '70-as években is megvolt, később halászcsárdaként üzemelt, a mai kompkikötőtől lejjebb, egy nagy sárga épület, az első gabonatárolóval szemben. Az alábbi térkép nem pont a volt hajóállomás helyén van megjelölve, hanem a közeli kompkikötőnél.


Az alábbi korabeli térkép még 1898-as állapotokat mutatja a Duna szabályozásának megkezdésekor. A folyó szabályozásának történetéről például itt található egy bővebb áttekintés.


Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Hivatalos: Ismét lehet fürdeni Fadd-Domboriban

Ismét lehet fürdeni Fadd-Domboriban, tette közzé a Tolna Vármegyei Kormányhivatal a weboldalán a közleményt. Máris készen áll a fürdőruhád? A Fadd-Dombori I. és II. számú strandok ismét várják a fürdőzőket! Az 2023. augusztus 11-én bevezetett fürdőzési tilalom végre lejárt, és augusztus 18-tól újból cselezhetünk a hullámok között. A hatóságok alaposan megvizsgálták a vízminőséget, és a laboratóriumi eredmények alapján biztonságosnak ítélték a strandolást. Fotó: Virág Attila Tehát elő a naptejjel, a törülközőkkel, és irány a strand - a Fadd-Dombori partjai már alig várják, hogy újból élvezhessük a nyári napfényt és a frissítő vizet! Az elkövetkezendő 12 napban még lehetnek kisebb zivatarok, záporok, azonban a következő héten ismét a kánikuláé a főszerep. Az alábbi előrejelzés a https://kiderul.startlap.hu/telepules/fadd/ oldalon látható: A bakteriális fertőzés okai jelenleg nem ismertek, így csak találgat mindenki . Bízunk benne, hogy a megelőzésen és a teljes kivizsgáláson dolgozik a