Ugrás a fő tartalomra

Előzetes a Dunaág 7139 Egyesület gyűlésére

Az üdülőhelyi fórumot követően, ahol sok információhoz jutottunk, de kevés volt az idő Dombori ügyeinek megbeszélésére, a Dunaág 7139 Egyesület, 2019. július 27-én, a volt kemping éttermében (ahol az idei fórum is volt), 10 órakor kezdődő éves taggyűlésén tudunk Domboriról bővebben beszélni.


Az idei taggyűlésnek a tájékoztatáson, a Domboris álláspontok kialakításán és az önerőből megvalósítandó fejlesztéseinkről való döntéseken túl az egyik fő célja, hogy legyen Domborinak önkormányzati képviselőjelöltje és megbízzuk Takács Anikót, hogy az egyesület jelöltjeként induljon az őszi választásokon és Dombori érdekképviseletéhez és az üdülőterület normális, fenntartható, a természetes környezetet értéknek tekintő működtetéséhez, fejlesztéséhez szükséges szemléletmódot vigye el az önkormányzatba.
Az atomerőmű bővítés kapcsán Domboriba, a volt kemping területére, a ligetes környezet megőrzésével terveznek kb. 30 lakást és a főút jobb oldalán, a víztorony melletti területen 120-160 sorházas lakást, mely az erőműépítés idejére a külföldről ide érkező mérnökök és családjaik, azt követően a magyar üzemeltető mérnökök és családjaik egy részének lesz az otthonuk. Ezzel Dombori lakott településrésszé válik, mellyel együtt jár az infrastruktúra fejlesztése és a több száz ide érkező ember kiszolgálására szolgáltatások, pl. étterem, bolt is létesülhetnek Domboriban, erről részleteket még nem tudunk. A beruházásnak magas színvonalú lakásokat és lakókörnyezetet kell biztosítania és a jól fizetett mérnökök és családjaik igényeit ki kell szolgálnia, mely vonzó vállalkozói környezettel sok új lehetőséget, Domborinak sok új szolgáltatást hozhat. A beruházó PIP Kft-vel és a Paks II. Zrt-vel az egyesületünk tartja a kapcsolatot, fontos nekik Dombori, az erőműbővítés Domborit érintő információit megosztják velünk és igyekeznek figyelembe venni Dombori Közösségének igényeit. Az üdülőterület érdekeinek az erőmű érdekeivel való összehangolása a következő időszak egyik nagy lehetősége és kihívása. Mi Domborit képviseljük, nem az atomerőművet, látjuk az anomáliákat és tudjuk, hogy Domborinak sorsdöntő ez a kérdés, de tisztában vagyunk a pozíciónkkal, nem mi fogjuk eldönteni, hogy legyen-e erőmű és épüljenek-e ide lakóparkok, viszont a vagyonát gondolkodás nélkül felélő önkormányzat helyett jelenleg mi vagyunk az egyetlenek, akik megpróbálják Dombori érdekeit képviselni és szerencsére partnernek is tekintenek minket. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy nem munkásszállókat, hanem rendezett környezettel és kulturált szolgáltatásokkal járó lakóparkokat terveznek a vezetőknek Domboriba.
A faddi képviselőket, a jegyzőt, a gondnokság vezetőjét, a közterület felügyelőnket, a horgászegyesületet és szemétszállítást végző cég képviselőjét hiába vártuk a fórumra, vissza sem jeleztek, pedig mindenkitől megoldási javaslatokat, tájékoztatást kértünk, nem szapulni hívtuk őket. A volt 3-as strand beruházója írásban részletesen tájékoztatott minket és figyelembe veszi a közösségi érdekeket, melyeket mérlegelnünk kell a szombati taggyűlésen a felmerült környezetvédelmi problémák és az önkormányzat területeladásai és átminősítései függvényében. Fülöp János polgármester úr részt vett a fórumon, köszönet érte, de újat mondani nem tudott, a Faddon megvalósított és zajló állami beruházásokkal magyarázza, hogy Domborira nem jut kellő forrás és figyelem. Ezzel ellentmond, mikor Faddon azt mondja, hogy azért nem jut másra, mert Domborira költik. Számomra egyértelmű, hogy húzzák az időt, amíg tudják, viszik a pénzünket, meg még van néhány telek, meg ingatlan, amit el lehet adni, az ő idejüket még pont kiszolgálja, Domboris jövőképük nincsen, semmivel sem kell elszámolniuk a Domboris adófizetőik felé.
Az új közterület felügyelőnk, amivel indokolták az adóemelésünket, eddig nem váltotta be a reményeket, Dombori közterületei továbbra is gazdátlanok, senki sem felügyeli az üdülőterület életét. A friss rendeletmódosítással, amivel 45-szörösére emelték a helypénzt, jó kis bevételt lehetne produkálni az önkormányzatnak, ha például kiszabnák az építési anyag, vagy szeméttárolónak használt közterületek utáni díjakat, vagy rendszabályoznák például a nyáron építkezőket, szemetelőket, hangoskodókat, gondatlanul kutyát tartókat… Közterület felügyelőnk gyakorlatilag nincsen, csak kifizettük. A közterület használati díjak emelésének eredménye, hogy az idén nyáron nincsenek árusok a strandon és az önkormányzatnak így egy forint bevétele sincsen a területhasználatból és egyéb kapcsolódó adóbevételekből. Ez kinek jó? Közterület felügyelőt szükségesnek tartjuk, kell valaki Domboriba, aki hatósági jogkörökkel segít betartani az üdülőhely használatának szabályait.
Az új szemétszállítási rendszer eredménye, hogy a Domborisokat visszaléptették az öntsünk mindent egybe típusú hulladékgyűjtésbe, az illegális lerakók megvannak és az utcákon is mindig van szemét. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb a hulladékgazdálkodási szakemberek és az önkormányzat is segít egy Domboriban jól alkalmazható szemétszállítási rend megalkotásában és lehet tiszta, szemét- és hulladéklerakó-mentes környezete Domborinak. Vannak megoldási javaslataink és tudjuk, hogy a település vezetője megtehetné, hogy nem írja alá a szemétszállítás teljesítésigazolását, amíg szemét van az utcán.
A horgászegyesülettel mielőbb neki akarunk látni feléleszteni a horgászatot Domboriban, horgászhelyekről és haltelepítésekről kellene beszélnünk, de egyenlőre a helyi viszonyok árnyékában még szóba állni sem mernek velünk.
A közterületeinkről gondoskodó és az eszközeinkről, munkaerőnkről rendelkező gondnokság vezetője tavaly nyilvános ígéretet tett rá, hogy mindenben segíti Domborit, a fórumra idén sem jött el. Mindenki döntse el maga, hogy kap-e a gondnokságon keresztül tájékoztatást, segítséget, megoldást a problémáira, több mint évi 100 millióból gazdálkodnak (zárszámadási rendelet alapján).
Mi, a Dunaág 7139 Egyesület és Dombori Közösségének tagjai jót akarunk Domborinak, mert itt élünk, ide járunk nyaralni, pihenni, szeretjük Domborit, látjuk, hogy a falu vezetőinek gazdasági és politikai érdekei megelőzik a közösségi érdekeket és Dombori fejlődésének gátjává váltak. Olyan vezetőket kell választani, akik a közösségi érdekek képviseletét komolyan veszik és a gazdasági érdekcsoportoknak és a mindenkori hatalomnak nem olcsó helytartói, hanem fontos partnerei képesek lenni. Egyre többen jelentkezünk be állandó lakosként Domboriba, így mi már itt fogunk szavazni. A Vólent-öböl és Dombori Öregfalu sorsa és érdekei megegyeznek a mienkével és sok faddi is látja már, hogy az üdülőterületeik akár a falu jólétét is biztosíthatnák, ha lenne egy jó képviselőtestületük, polgármesterük. Perspektíva és lehetőség van, Dombori Közössége pedig tud olyan képviselőjelöltet indítani, aki már többször bizonyította, hogy nehéz helyzetből is képes Domborit képviselni és megvalósítja, amit akar. Aki hozzánk hasonló egyszerű halandóként segíteni akar Domborinak, az most leginkább úgy tud, hogy bejelentkezik ide és ősszel itt szavaz Faddon, vagy ide adja le a szavazatát a Dunaág 7139 Egyesület jelöltjére, terveink szerint Takács Anikóra. Akinek nincsen erre lehetősége, az is tud segíteni azzal, hogy viszi a hírünket, támogatja a kampányunkat és tagdíj (2000, nyugdíjasoknak 1500 Ft/év), munkaerő, ötlet, kapcsolat, vagy egyéb támogatás formájában segíti az egyesületünk tevékenységét, a Domboriban önerőből megvalósított apróbb fejlesztéseinket, mint például faültetéseket, szemétszedést és ha szombaton úgy döntünk, például a forgalmasabb helyekre, kikötőkbe kiskukák vásárlását.
Találkozunk szombaton, 10 órától, a volt kemping éttermében, várjuk a Dunaág 7139 Egyesület (volt Domboriért Egyesület) tagjait és jövendőbeli tagjait és minden érdeklődő Domborist, Domborinak segíteni akarót és tudót!
Dunaág 7139 Egyesület

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.