Ugrás a fő tartalomra

Üdülőhelyi fórum volt 2022-ben is Domboriban a Dunaág 7139 Egyesület rendezésében

A Dunaág 7139 Egyesület a 2022 évi aszály sújtotta augusztusának egyik esős napján tartootta meg nyilvános üdülőhelyi fórumát. Az eseményre idén is meghívást kaptak a helyi döntéshozók. Így a Faddi Önkormányzat részéről tiszteletét tette Bali Ervin alpolgármester, aki jelenleg az ügyvivő polgármester, Dr. Percsi Elvira jegyző, Gerendai Ferenc képviselő, és az időközben tisztségéről lemondott, de a helyi ügyekben még jártas Fülöp János volt polgármester is. 

Ezen felül elfogadta a meghívást Horváth István Országgyűlési képviselő, valamint Gyöngyösi Csaba a PiP Nonprofit Kft. ügyvezetője, illetve Wusching Gábor a Fatodi Kft. ügyvezetője, és Berta Zoltán Tolna alpolgármestere is. A fórumot idén is Virág Attila, az egyesület elnökhelyettese moderálta. A fórumra meghívást kaptak a faddi időközi polgármester választáson induló jelöltek is, hogy első kézből értesülhessenek a településrész ügyeiről, igényeiről, azokról párbeszéd alakulhasson ki.


A fórumot megelőzően a Dunaág megtartotta éves közgyűlését, ahol az év áttekintése mellett személyi változásokról is döntöttek a tagok. Így az egyesület elnökségét Takács Anikó veszi át, a titkári posztot Tőle Berlinger Gábor kapja meg, és a felügyelőbizottság tagjaként látja el feladatait Vékony Viktor leköszönő elnök. A távozó elnök azért tartja szükségesnek a váltást, mert Anikó személyében látja biztosítottnak a konfliktustűrőbb szervezeti működést. A jelenlévők megvitatták és elfogadták a személyi változásokat, illetve az egyesületi beszámolókat.


Bár a Dombori partján található céltorony előtti terület impozáns hely egy ilyen közösségi esemény megtartásához, az eső miatt a közeli Oázis vendéglőben folytatódott az időközben megérkezett vendégekkel, és a taggyűlés egyben kibővült fórummá. A fórum első perceiben a köszöntést követően Virág Attila ismertette a helyi vezetőknek még év elején átadott Fadd-Dombori Üdülőtelep fejlesztési stratégiája 2022-2027 c. dokumentumból megvalósultakat. Az említett dokumentum apropója, hogy tavaly ilyenkor javasolta Horváth István Országgyűlési képviselő, hogy helyi összefogással készüljön el egy tervezet, mely segítségével már el lehet indulni a közös gondolkodás mentén.

***

A hétvégi programon elhangzottakról Vékony Viktor leköszönő elnök és Takács Anikó megválasztott új elnök beszéltek a Rádió Antritt adásában 2022. augusztus 16. napon:

***

Ahogy az Horváth István Országgyűlési képviselő részéről a holtág vízszint szabályozásával kapcsolatban elhangzott, hogy a Faddi, Tolnai és Bogyiszlói régi Duna szakaszok kezelése egységben szükséges, az ad teljes körű megoldást - jelenleg tervezési szakaszban van a projekt, mely során kotrásra, napelemes szivattyúk telepítésre lesz szükség többek között. A hatalmas összegű beruházás valószínűleg csak úgy oldható meg, ha az aszály sújtotta mezőgazdaság kaphat vízkivételi lehetőséget az így víztározó rendszerré előlépő holtágakból. Abban lehet szerepe az egyesületnek, hogy erre olyan javaslatot tegyen, mely a fenntarthatóságot tartja szem előtt. Szóba került a vízbepótlásra összegyűlt összeg is, melyre a képviselőúr javaslata az volt, hogy a következő szezonra tartalékoljon az Önkormányzat.

A Paksi fejlesztéseket egyelőre a háborús helyzet nem akadályozza, azonban költségoptimalizálásra volt szükség pár ponton. A jelenlegi tervelőkészítések és megkezdett fejlesztések haladnak, tudtuk meg Gyöngyösi Csabától. A jelenlévők tájékoztató anyagokat vihettek magukkal például a Dombori öregfalut is érintő közműfelújítés és bővítés (értsd csatornázás) terveiről vagy a turisztikai fejlesztésekről. Ezen felül szívesen csatlakoznak a jövőben is olyan kész fásítási tervekhez, programokhoz, mint ami a Bartalfa-program volt. A hallgatóság kérdését tolmácsolva Virág Attila az Ukrán-Orosz munkaerő együttéléséről érdeklődött, azonban azt a választ kaptuk, hogy a PiP által kezelt területeken nem tudnak problémákról. Idén ősztől várható, hogy a volt kemping területén felújított munkásszállón megjelennek az első technikus/mérnök dolgozók, és elfoglalják szálláshelyeiket.

Bali Ervin alpolgármester kitért a közbiztonság jelen helyzetének ismertetésére, valamint említést tett a több lépcsőben kiépítésre kerülő biztonsági kamerarendszerre is. Első körben a II. strand és a parkoló kapnak kamerákat, majd folyamatosan bővítik azt. A fejlesztés az önkormányzat, az egyesület és magánszemélyek, vállalkozók támogatásával történik. A felújított közutakon megnövekedett balesetek megelőzése kapcsán többször sürgette az alpolgármester a szükséges szerveket, azonban még nem történt ez ügyben előrelépés. Elképzelhető, hogy a preventív sebességmérések javítanának a szabálytalankodók és gyorshajtók számán. Percsi Elvira jegyző ismertette, milyen módon, engedéllyel lehetséges esti rendezvényt tartani az üdülőtelepen egy vállakozónak, szórakozóhelynek. Illetve ismertetésre került az üdülőkre vonatkozó csendrendelet is, melynek időablakát Gerendai Ferenc képviselő korábbi beadványa alapján szigorítottak is a sok bejelentés hatására. A betartás, betartatás kapcsán is kaptak a jelenlévők információkat, azonban világossá vált, amit Wusching Gábor is megerősített, hogy nagyon kevés a közterület felügyelői kapacitás Domboriban. A jelenlévők közül többen is jelezték, hogy ennek a kapacitásnak a fejlesztése miatt emelt korábban adót a Faddi Önkormányzat. Az üdülők - sportolók - horgászok kölcsönös és problémamentes vízhez jutás szabályozása, a partszakaszok egyértelmű jelölése, kutyás fürdőhely/strand lehetősége is napirenden voltak. Sajnos, kutyás strand továbbra sem lehet, melynek főleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ szab korlátot. A horgászok által illegálisan letűzött cövekeket az alpolgármesterúr a helyi önkéntes tűzoltók segítségével eltávolíttatta a Faddi holtágról, mely az alacsony vízállás miatt jelent balesetveszélyt az úszokra vagy akár az egyre terjedőben lévő SUP-osokra is.

Berta Zoltán Tolna alpolgármesterét és Fadd részéről Bali Ervin alpolgármestert kérdezte Virág Attila annak lehetőségéről, hogy az utóbbi években elmaradó, kimaradó Dombori napok rendezvények megtarthatók lennének-e közös összefogással, azaz a sikeres Tolnai Bárka fesztivál kiterjesztése megjelenhetne Domboriban és Faddon is, kibővítve azt. Így a két település rendezvényre szánt összegei egy szervező kezében hatékonyabban működhetnének. Mindkét alpolgármester támogatta a javaslatot, kiemelve, hogy a kerékpárút és a Bartal-csatorna is összeköti a településeket, mely egy újabb együttműködési pont lehetne. Azonban a következő évi rendezvényekkel kapcsolatos döntésekhez mindenképpen előzetes egyeztetések szükségesek.

Wusching Gábor az elmúlt évek változásairól beszélt. A Fatodi Kft. ügyvezetője elmondta, hogy míg korábban volt, hogy 100 közmunkással dolgozhattak, tarthatták karban Fadd és Dombori területeit, addig mára már csak páran vannak, nehéz piaci alapon munkaerőt találniuk, jelenleg is két nyitott pozícióval dolgoznak. A megnövekedett üzemanyagárakra nem kapnak hatósági ársapkát, és időközben a kezelt terület nagysága is megnőtt, lásd kerékpárutak Faddi szakaszai, vagy a Bartal-csatorna két partja. A szabálytalankodók, legyen az rossz helyen parkolás vagy illegális szemétlerakás, megnövelik a feladataikat. Ezen valamelyest javíthat majd a már említett kamerarendszer telepítése is. A magas hínár vágása sajnos esélytelen, annak magas költségei miatt, és saját eszközei erre a Kft.-nek nincsenek.

Mivel ősszel időközi polgármester választás lesz, ezért nagyszabású ígéretek nem hangzottak el a testület részéről. Azonban az előző évekkel ellentétben őszintébbnek és nyitottabnak tűnt a fórumon a kommunikáció. Az alpolgármester a fórumot követően is szívesen válaszolt az egyedi problémákra, kérdésekre, tett ígéreteket azok megoldásával kapcsolatban. Akik rendszeresen járnak a Dunaág 7139 Egyesület által szervezett fórumokra, tapasztalhatták, hogy a megjelent vendégek felkészültek voltak. Bár így is akadt olyan téma, amely nem került szóba. A fórum végén a kötetlen beszélgetés során azonban ezek egy része már a mikrofonon kívül terítékre tudott kerülni.

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

Régi fotók: a TÁÉV Üdülő belső udvara csodás korabeli képeken

A Facebookon osztotta meg egy olvasó az alábbi régi fotókat, melyek Domboriban készültek még 1984-ben. Az első képen felismerhető a volt TÁÉV Üdülő belső udvara, és egy közeli nagy stég. Az épületet Jankovics Tibor tervezte, a belsőépítész D. Blazsek Gyöngyvér volt még 1974-ben. Az épület sajnos jelenleg erősen elhanyagolt állapotban van, így nézett ki 2020. nyarán. A bejáratát önkéntesek tisztították ki. Forrás: 1 , 2 Kapcsolódó Egy két évvel korábbi sajtófotó az épületről Önkéntesek tisztítják az épület előtti területet A tervező további alkotásai További fotók az alkotásról További fotók Domboriról

Régi fotók: azok a '60-as évek Domboriban

 A Wosinsky Mór Múzeumban található meg az a 2013-as kiadvány, mely Szekszárd és környékének 1960-as és 70-es éveit mutatja be. Az interneten is elérhető régi 44 oldalas színes magazin 4 egész oldalt szentelt Fadd-Dombori üdülőtelep bemutatására is. "A  (szekr: Szekszárd)  városon belül kínálkozó lehetőségek mellett az 1960-as évek végétől egyre népszerűbbé vált a megyeszékhelytől 20 kilométerre található, a Holt-Duna ág mellett kiépülő Fadd-Dombori üdülőtelep. A szekszárdiak közül is sokan vásároltak itt telket, és építettek rá kis hétvégi házat, ide menekülve nyaranta a panelek forróságából. A dombori nyaraló azonban többet jelentett egyszerű kikapcsolódási lehetőségnél: a kádári kisember számára is elérhető cél, egyben státuszszimbólum is volt. A magánszemélyeken kívül vállalatok, intézmények is tartottak fenn üdülőket, és korán felfedezte a dombori táboroztatás lehetőségét az ifjúsági mozgalom is." - idézet a kiadványból. ...és akkor jöjjön a Domborira vonatkozó rész: Ki