Ugrás a fő tartalomra

Vélemény Dombori jelenlegi sorsát illetően

Hosszú összefoglalót írtam, de akit valóban érdekel Dombori sorsa, ha végigolvassa, láthatja belőle, mi zajlik Domborival, legalábbis a véleményem szerint. - Vékony Viktor írása.


Sokan nem így gondolják, de önmagamhoz mérten, a szükséges viharos kezdetek után, igyekeztem a véleményemet egyre inkább úgy megfogalmazni, hogy az ne legyen gátja egy későbbi együttműködésnek Faddon. A jelenlegi képviselőkkel való együttműködés annyit jelentene, hogy csendben elfogadjuk, hogy a pénzünk eltűnik és Domboriból a közérdek mindinkább kiszorul, tűrjük, ahogy a testületi üléseken aláznak minket, nemcsak engem, a lányokat is és tudomásul vesszük, hogy semmi közünk semmihez, illetve készíthetünk javaslatokat, melyeket felhasználnak ellenünk és amiért szólni mertünk, el kell szenvedjünk újabb retorziókat, mint rezsicsökkentés helyett adóemelést, családok pihenésének, kikapcsolódásának segítése helyett a maradék vízpartjaink elvételét, a közterületeink kiárusítását, máshonnan tonnaszám ide hordott szemetet…, a helyzet egyre rosszabb, ezen az együttműködésen nincs mit menteni, nincs ma Faddnak egyetlen képviselője sem, akitől bármi jót várhatnánk. Kedden képviselő-testületi ülés volt Faddon, mi is ott voltunk. Az előzőről reménykedve jöttünk el, mert Bényi András képviselő úr Domborit hátrányosan érintő és Faddnak is káros javaslatait, mióta járunk az ülésekre, először nem fogadta el a testület. A remény hamar szertefoszlott, mindegy, hogy jót akarunk és már helyi civil szervezet képviselőiként jelenünk meg a javaslatainkkal, kéréseinkkel, Bényi András, a falu ura nem enged Dombori lehúzásából és kifosztásából, a többi képviselő meg azért van, hogy legyen, aki bólogat. Az idegenforgalmi lehetőségek kihasználása és Dombori adófizetőinek (Fadd teljes adóbevételeinek több mint felét adják) képviselete nem számít, a lényeg a bosszú, amiért ki merünk állni az érdekeinkért.

Ennek legújabb eleme a teniszpályával szembeni csónakkikötő horgászegyesületnek való kijátszása (a terület üzemeltetésére vonatkozó javaslatunk, a horgászegyesületével együtt a www.fadd.hu honlapon olvasható). Dombori közepén, az utolsó szabadon megközelíthető vízpartot elvették a Domborisoktól, azoktól a családoktól, akiknek itt van nyaralójuk, ide járnak és itt fizetnek adót, így vették az ingatlanjaikat, melyeknek az értéke is értelemszerűen a legközelebbi szabad vízpart elvesztésével csökken. Ebből semmi haszna Faddnak, sem Domborinak, sem a horgászoknak, akiknek a pénzét most haltelepítés helyet fűnyírásra, területfenntartásra, Bényi András hatalomfitogtatására kell költeni. A mellékhatás, hogy Dombori érdekképviseletére alakult Dunaág 7139 Egyesület elnöke a hozzá legközelebb eső, most még szabad vízpartot nem tudja majd használni, éppúgy, mint az a több száz üdülőtulajdonos és vendégeik, ha majd nem fizetnek a szabad vízpartunkért bérleti díjat a horgászegyesületnek. Bényi András képviselő úr, miután kifejezte sajnálatát, amiért az emberek megmaradt vízpartján még nem szálloda épül, elfogadtatta a bólogatókkal javaslatát és közölte, hogy „kapd be”, ami ellen persze a bólogatóknak nem volt kifogásuk, Faddon ez a szint a képviselőtestületben.

A horgászegyesület elnöke, akinek a vezényletével az egykori virágzó horgászparadicsom, Dombori, említésre sem méltó horgászhellyé züllött, Schmelcz Lajos szóba sem áll velünk, bár gondolom Dombori vízpartjának elvétele a Domborisoktól és a Faddiaktól nem az ő ötlete, hanem a többi képviselőhöz hasonlóan aláveti magát és a horgászegyesületet a falu ura akaratának, majd a horgászok megfizetik. Domboriban a strandokon és a toronynál lévő rendezvényterületen kívül maradt 3 szabad vízpart, ahol szintén csónakkikötők vannak, a 3-as strand és a teniszpályával szembeni elvesztése után, látva, hogy a faddiak strandját is eltékozolták, ezekre is rákérdeztünk, hogy van-e hasonló, az üdülőterület létrejötte óta kialakult, szabad vízpart elérhetőségi viszonyokat felrúgó terve itt is az önkormányzatnak, Bényi Dávid alpolgármester válasza: „sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom”. Az eddigiek alapján ez azt jelenti, hogy a strandokon kívül nem lesz szabad vízpart Domboriban, majd azért is fizetni kell, ha egy család le akar sétálni a vízhez, ha egyáltalán marad majd olyan rész, ami nem magán. Folyamatosak a közterület eladások Domboriban, tavaly ebből több pénzhez jutottak, mint a falu teljes építményadó bevétele.

Másik Domborit érintő téma a kutyastrand volt, amit tervezni sem lehet, mert nem lehet, de csak Domboriban nem, Faddon igen. Miután megállapították, hogy Siófokon kutyával csak a kijelölt kutyás strandon lehet fürdeni, ebből arra a következtetésre jutottak, hogy ha nincs kijelölt kutyastrand, akkor az emberek strandjai kivételével bárhol lehet kutyával fürdeni. Mielőtt megszavazták volna, hogy Faddon nem lehet kutyastrand, módosították a javaslatukat, hogy csak Domboriban nem lehet, így egy nekünk járó kedves mosoly kíséretében maguknak meghagyták a lehetőséget, Domborinak meg megtiltották. A rosszindulat és az azt közérdekként feltüntetni igyekvő magyarázatok végül is oda vezettek, hogy a strandok kivételével bárhol lehet kutyával fürdeni, éljen a káosz!

Kértük, hogy nyissák ki a strandon és a toronynál a felújított és az új vizesblokkokat, legalább amikor jó idő van és sokan vannak. Wusching Gábor, Fadd adóbevételeivel vetekedő, százmilliós összegből gazdálkodó, önkormányzati tulajdonú Fatodi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nincsen rá kapacitásuk. Azon lepődtem volna meg, ha a Domboriért egykor hozzánk hasonlóan kiálló, egykori egyesületi vezetőnk és gondnokunk bármi olyat tenne az érdekünkben, amiből nem húz hasznot. Azt nem is értik Faddon, mikor valami olyanról beszélünk, hogy önkormányzati feladat, meg szolgáltatás az adónkért, egyben viszont profik, a miért nem megmagyarázásában. Gábortól már sok új fogalmat tanultam, például a fakivágások kapcsán megismerkedhettem a tájidegen, strandra nem való, ferde, beteg fák fogalmával, de azt is megtanultam értelmezni, hogy mit jelent a nincs hozzá emberem, eszközöm, pénzem, miközben látom a bőséges pénzt, eszközt, meg embert, csak nem nekünk dolgoznak.

Kértük, hogy a Domborit érintő ügyekben, mint Dombori érdekeit képviselő egyesület betekinthessünk az önkormányzati anyagokba, természetesen szó sem lehet róla, pedig tudom, hogy ez alapvető joga nemcsak egy helyi civil szervezetnek, de egyszerű állampolgárnak is. A faddi vezetés úgy rendelkezik Dombori évi 100.000.000 Ft-ot meghaladó bevételeivel, hogy a Domboriban adókat fizetők felé ebből egy forinttal sem kell elszámolnia és folyamatosan csökkentik az ellátott önkormányzati feladatokat és azok amúgy is gyatra színvonalát. Ebből a pénzből, különösen, hogy az atomerőmű is támogatja a falut és a kormány önti bele a falu pályázati beruházásaiba a pénzt, már rég fel kellett volna virágoztatni Faddot, Dombori öregfalut, Domborit és Volent öblöt is. Ekkora összegeknek valahol látszódniuk kellene, elszámolni nagyon nem akarnak és dolgozni sem, gyakorlatilag 1 év alatt nem tudtunk olyat kérni, bármilyen apró kérés is volt, amit hajlandóak lettek volna megtenni, például ne égessék el az utcán a leveleket (amit nekünk tilos), mikor jó idő van és sétálnának az emberek, de nem tudnak a füstben, vagy tegyenek kiskukát, vagy csak egy szemeteszsákot a strandokon kívül azokra a közösségi helyekre, ahol a szemetelésből látszik, hogy kellene…

Rákérdeztünk az utakra, mert tervben volt, hogy Volent öbölben kísérleti jelleggel készítenek egy mart aszfaltos utat, lefújták és tervük sincs útfejlesztésre, még úgy sem hajlandóak segíteni, hogy helyettük megfinanszíroznák az üdülőtulajdonosok. Bényi András válasza, mint minden másra, hogy nincs rá forrás, pedig van, annyi, hogy 1 év alatt Fadd teljes területén, Domboritól a Volent öbölig meg lehetne építeni az összes hiányzó utat csak az üdülőterületek adóbefizetéseiből, de még ez sem kellene, mert van az ingatlantulajdonosoknál, vállalkozóknál önerő, csak meg kellene szervezni. Megpróbálni sem hajlandóak, pedig az nem pénz, csak szándék, az sincsen.

Két Domboris vendéglátós is ott volt a testületi ülésen, mert évek óta versenyhátrányt szenvednek, amiért a közterületekre kitelepülő árusoktól nem szedik be az adókat, a helypénz meg nevetséges, 1000 Ft/hónap négyzetméterenként, szemben az ő sokkal nagyobb adójukkal, amit tőlük keményen bevasalnak. Sérelmezték, hogy rendezvények alkalmával senki sem tájékoztatja és keresi meg őket, pedig Fadd alapvető érdeke lenne, hogy az itt adózó vállalkozók kapjanak elsősorban lehetőséget, ők általában helyi embereket alkalmaznak és az itt elköltött pénz adója is itt maradna. Az ideiglenes árusok iparűzési adóját, szemben a helyi vállalkozásokéval be sem szedik, arra hivatkoznak, hogy az bevallás alapú, ellenőrizni meg nincsen kapacitásuk. Az ingatlanadó is bevallás alapú, azt nagy erőkkel ellenőrzik, Domboriban ez az egyetlen hatékonyan működő önkormányzati „szolgáltatás”. A helyért fizetnek a kitelepülő árusok, vagyis tud róluk bejelentés nélkül is az önkormányzat, az adóellenőrző kapacitásukat pedig megismerhettük, miután felemeltük a hangunkat, van bőven és az adóemelésünkből új embert is vettek fel, sőt azóta azt is megszavazták, hogy jutalékot is kapnak. A helypénzt 1000 Ft/hó/négyzetméterről felemelték 1500 Ft/napra, ez kb. 45-szörös emelés, amivel a kisebb árusokat gyakorlatilag ellehetetlenítették. Hány vattacukrot, főtt kukoricát, vagy kürtöskalácsot kell egy nap eladni ahhoz, hogy ezeket a költségeket kitermeljék? Eddig is úgy működött, hogy volt akinek kellett fizetnie és volt akinek nem, ezután még inkább így fog és esélye nem lesz egy becsületes árusnak normális árakon dolgoznia, mi meg elfelejthetjük a megfizethető árakat.

Nyári fesztiválra minden évben van 2 millió forint pályázati pénz, miután tavaly elmaradt volna, mert Gáborunk ezzel sem kívánt már foglalkozni, bekapcsolódtunk a megszervezésébe, hogy legyen és így, annak ellenére, hogy lehetetlen körülményeket teremtettek, másfél milliót megmentettünk és Schuckert Viktória megszervezte 2 hét alatt. A normális szervezés hónapokat igényel, kiírták az idei pályázatot, 5 nap van rá, 2 millió. Ilyen rövid idő alatt csak az tud tisztességesen felkészülni, aki ezt már jogosulatlan előnnyel korábban megtette. Nekünk mindegy ki szervez nyári fesztivált, csak legyen és jó legyen. Ez a pénz nem konc, hanem az egyetlen, tömeges programunk lehetősége, amit ha jó, embereket vonz, akik ide jönnek költeni, amiből bevételek lesznek, ezt a faddi képviselők nem értik. Hol a tavalyi fél millió, tavaly is volt rá ugyanennyi?

Dombori adófizetőinek közügyeiről nem hajlandó semmiféle tájékoztatást adni az önkormányzat, például kíváncsiak lennénk a közterületeinket gondozó Fatodi Kft. beszámolójára, most volt, hogy mire költi a pénzünket, vagy csak egy olyan egyszerű dologra, mint például mikor nyit ki a WC, vagy hol lehet horgászni. A válasz az, hogy semmi közünk hozzá, ők a képviselők, majd ők döntenek, mi meg 5 évenként szavazhatunk (aki faddi). Ez természetesen nem így van, mindenkinek joga van információt kérni az őt érintő közügyekről, azért teljes az információhiány, mert a problémáink megoldásában teljes a tétlenségük, amit tesznek, azt meg leplezniük kell. A képviselő-testületi üléseken nem jutunk érdemi információkhoz, érdemes lenne néha egy-két faddinak is eljönnie, hogy lássa azt a bohózatot, ami egy ilyen ülésen zajlik, Bényi András, vagy a polgármester úr a címének felolvasásával ismerteti miben szavaznak, vita nincs, értelmes érv nincs, jövőkép nincs, ellenvetés nincs. Számomra úgy tűnik, hogy nincsenek Faddnak képviselői, sőt igazán polgármestere sem, egy embergyűlölő képviselő akarata érvényesül, aki nem áll be a sorba, azt eltapossák. Bényi Dávid alpolgármester úrban többen bíztunk egy ideig, mert normálisan beszélt velünk és nem akart ártani, a közös érdekekben tudtunk együtt tervezni, de sajnos azt kell mondanom, hogy a falu ura jó utódot talált magának, aki ugyan vele ellentétben le tud írni egy mondatot helyesírási hiba és érthetetlen szavak nélkül, tud kulturáltan viselkedni és ha nem a nagybátyja befolyása alatt állna, ki lehetne vele alakítani egy elérhető jövőképet, de jelenleg ő is Bényifalva Bényije. Ők a képviselőink, de ezt ők nem így gondolják, mi vagyunk a pórnép, ők az urak és a hódolatunk hiánya és hangoztatása oda vezetett, hogy az érdekek közelítése helyett, tejhatalmukkal eltaposnak minket.

Mi Domborit az otthonunknak és üdülőhelyünknek tartjuk, látjuk benne Fadd jövőjének egyik alappillérét is, jobbítani akarunk, nyíltan és őszintén és tudjuk, hogy adott minden lehetőség, ami felett most egy ember rendelkezik, aki csak ártani akar Domborinak. Bényi András a lehúzásunkban, idegenforgalom helyett szemétlerakatokban, a közterületeink kiárusításában, meg többek között a növényzetünk kifosztásában lát lehetőségeket és fel van háborodva, hogy mi, akiket képvisel és akik a pénzt adják neki hozzá, szólni merünk, ezért most bosszút áll, megvan a hatalma hozzá és simán beáldozza az emberek érdekeit a személyes bosszúhadjáratának. Végrehajtója Wusching Gábor, aki inkább kivágat egy sövényt, hogy ne kelljen nyírni és az egykori famentőnek ma már a fa az gereblyézendő levél, na és faanyag.

Szemléletmód váltás kell, mi visszaforgatnánk az idegenforgalmi bevételeket, hogy jobb üdülőterületünk és utána még több bevétel legyen, amivel új és jobb munkahelyek is járnak, mi megkérdezzük az érintetteket, hogy mit akarnak és komolyan vesszük, hogy közérdeket képviselünk, … mi kukát raknánk ki, hogy az emberek tudjanak hova szemetelni és összeszedjük a szemetet, a horgászegyesület (Bényi András) kitiltaná az embereket, hogy ne legyen szemét, mi padokat raknánk a szabad vízpartokra, hogy lehessen kulturáltan használni, alpolgármester úr (Bényi Dávid) nem akar fejleszteni, ott vannak a strandok, menjen mindenki oda,…

Domborinak ugyanaz az érdeke, mint Faddnak, egy jó faluvezetés, ahol a képviselők a választóikat, nem pedig a helyi földesurat képviselik, ahol jó élni és nyaralni, mert van pénz Domboriból, amit jól költenek el a vezetőink és mi élvezhetjük a kulturált környezetet és magas színvonalú önkormányzati szolgáltatásokat és ezek helyett nem kell az utolsó talpalatnyi szabad vízpartért, horgászati lehetőségért, vagy a már minimálisra züllesztett önkormányzati szolgáltatások megmaradásáért küzdenünk és az erőnket és képességeinket egy nagyhatalmú úr bosszúja elleni védekezés helyett Dombori jobbítására, a közérdekű lehetőségek kihasználására fordíthatjuk.

Megjegyzések

Kapcsolódó írások

Régi fotók: a TÁÉV Üdülő belső udvara csodás korabeli képeken

A Facebookon osztotta meg egy olvasó az alábbi régi fotókat, melyek Domboriban készültek még 1984-ben. Az első képen felismerhető a volt TÁÉV Üdülő belső udvara, és egy közeli nagy stég. Az épületet Jankovics Tibor tervezte, a belsőépítész D. Blazsek Gyöngyvér volt még 1974-ben. Az épület sajnos jelenleg erősen elhanyagolt állapotban van, így nézett ki 2020. nyarán. A bejáratát önkéntesek tisztították ki. Forrás: 1 , 2 Kapcsolódó Egy két évvel korábbi sajtófotó az épületről Önkéntesek tisztítják az épület előtti területet A tervező további alkotásai További fotók az alkotásról További fotók Domboriról

Régi fotók: azok a '60-as évek Domboriban

 A Wosinsky Mór Múzeumban található meg az a 2013-as kiadvány, mely Szekszárd és környékének 1960-as és 70-es éveit mutatja be. Az interneten is elérhető régi 44 oldalas színes magazin 4 egész oldalt szentelt Fadd-Dombori üdülőtelep bemutatására is. "A  (szekr: Szekszárd)  városon belül kínálkozó lehetőségek mellett az 1960-as évek végétől egyre népszerűbbé vált a megyeszékhelytől 20 kilométerre található, a Holt-Duna ág mellett kiépülő Fadd-Dombori üdülőtelep. A szekszárdiak közül is sokan vásároltak itt telket, és építettek rá kis hétvégi házat, ide menekülve nyaranta a panelek forróságából. A dombori nyaraló azonban többet jelentett egyszerű kikapcsolódási lehetőségnél: a kádári kisember számára is elérhető cél, egyben státuszszimbólum is volt. A magánszemélyeken kívül vállalatok, intézmények is tartottak fenn üdülőket, és korán felfedezte a dombori táboroztatás lehetőségét az ifjúsági mozgalom is." - idézet a kiadványból. ...és akkor jöjjön a Domborira vonatkozó rész: Ki

Összekötik és felújítják a kerékpárutat Domboriban is

Elkezdődött a rég várt kerékpárút építése. A Tokajtól a Bartal csatornáig a kivitelező megkezdte a nyomvonal előkészítő földmunkáit.  Rendezik a terepet, kivágják az út vonalába illetve a védőkörzetébe eső fákat, bokrokat, - adta hírül a Faddi Önkormányzat a hivatásos Facebook oldalán . A beruházás részleteiről az alábbi cikkben olvashatunk: https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megvan-a-kivitelezo-johet-a-kerekparut-2587262/ Fotó: Bartal-híd, 2020. augusztus, Virág Attila 

Népdal: A dombori hajó állomásnál vár a szeretőm

Az 1850-es években szabályozták a Duna alsó szakaszát, többek között a Fadd-Dombori környéki részt is. A Dombori-öregfalu mellett ma is megtalálható egy komplejáró, mely Fajszra vitt át. Az alábbi népdalt Lajtha László 1922-ben gyűjtötte Bogyiszlón. Az adatközlő Illés Éva volt. A népdal első sora arra utal, hogy Domboriban volt egy hajóállomás valamikor. Ki tudja, tán' igaz sem volt. Mindenesetre a dal megmaradt az utókornak. Az alábbi, eredetileg a  MH 2625b sorszámú hanghordozón megtalálható hangfelvétel  Zenetudományi Intézet Hangarchívum ában lelhető fel nagyon zajos változatban. A zajszűrést Virág Attila készítette AudaCity szoftver segítségével. Így tehát az élvezhetőbb hangminőség miatt került külön feltöltésre. A szöveg nehezen érthető, legyünk tekintettel arra, hogy a korabeli hangfelvételek nagyon kezdetleges műszaki megoldásokkal készültek még. A hangfelvétel mellé a gyűjtő rögzítette a kottát is: Forrás:  https://zti.hungaricana.hu/hu/199348/ Bogyiszló és Dombori nin

Faddon is lehet strand - az Önkormányzat közzé tette a látványterveket

"...a Holt-Duna közjó, amihez minden faddinak joga van hozzájutni, és ha módunk van lehetőséget biztosítani a település lakóinak arra, hogy sétáljanak a Duna-parton, fürödjenek a strandon, ezt meg kell tennünk." - írja az augusztusi Faddi Hírek kiadványában Fülöp János polgármester. A holtág Faddi szakaszának parkosításának, strandosításának látványterveit tette közzé az Önkormányzat kiadványában. A Domboriban lévő partszakasz új horgászhelyekkel tűzdelt kerékpárúttal történő Faddi összekötése, és a Faddi várható strandfejlesztések egy sokkal nagyobb lehetőséget adnak a szórakozásra és kikapcsolódásra vágyóknak. Azzal együtt egy 6-10 km-es szakasz egy nagyon komoly turisztikai erővel bíró desztináció lehet a megyében, amennyiben a fejlesztési tervekhez keret is rendelhető. A településen kisebb feszültséget keltettek a tervek, bár a többség szívesen venné a fejlesztéseket. Ugyanis mint ahogy az a beszámolóból olvasható, régóta nincsen saját strandja az ott lakóknak, vagy illeg

A fák sorsa Domboriban

Az elmúlt majd egy évtizedben számos alkalommal nem úgynevezett erdőritkítás, hanem nagyméretű fakitermelés folyt Dombori környékén. Az alábbi rövid összeállításban fotókkal dokumentálva látható, hogy mely területeket mikor és hogyan érintette a tevékenység. Az összeállítást Vékony Viktor készítette.

Megszűnés szélén az EDE, Dombori újra összefog

A Fadd-Domboriban tartott június 17-i fórumon szép számmal vettek részt az üdülőtulajdonosok, és az Önkormányzat tisztviselői, többek között Fülöp János polgármester is képviseltették magukat. A tüzes hangulatú eseményen tizenkét pontban foglalták össze a szervezők az üdülőtelepülésért aggódók által fontosnak tartott dolgokat. Bár a polgármester úr nyitottságot mutatott, mely segítheti a célok elérését, azonban azonnali megoldásokat nem tudott kínálni. A kommunikáció javítását és a képviselet megerősítését közös célként tűzték ki a résztvevők. A helyi, Együtt Domboriért Egyesület és egyben a Fatodi Kft. vezetője, Wusching Gábor szintén nyitott volt arra, hogy az egyesületi élet újra fellendüljön. Azonban másnap jött a nem hivatalos hír, miszerint az EDE megszűnés alatt van.

Tanácsok horgászoknak a koronavírus járvány idején

A jelenlegi járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván. Fontos továbbá, hogy Magyarország vízterületein a horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött. Az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik. Fontos kiemelni, hogy a COVID-19 a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján. Általános, a jelenlegi helyzetben is érvényben lévő legfontosabb szabályok: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/605-tanacsok-horgaszoknak-a-koronavirus-jarvany-idejen

Rendőrök a kerékpárok védelmében Domboriban

2020.07.30-án a Fadd-Dombori strandon a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési sátránál várták azokat a Bűnmegelőzési Alosztály szakemberi, akik egy országos elektronikus rendszerben kerékpárjukat regisztrálni szeretnék. A "BikeSafe" elnevezésű adatbázis a kerékpárlopások megelőzését és hatékonyabb felderítését szolgálja. A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetők, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a regisztrált adatok alapján elektronikusan feljelentést lehet tenni, ami bekerül a rendőrség körözési adatbázisába. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni tudja a tulajdonost. A regisztráció során a rendőrök rögzítik a kerékpár adatait - szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek - majd fényképfelvételeket is készítenek róla. A kerékpárra ragasztanak egy matricát és a tulajdonos kap egy kis kártyát rajta a kerékpárjához

Régi képeslapok Domboriból

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum jóvoltából régi képeslapok közül böngészhetünk, melyeken Fadd-Dombori üdülőtelep még ma is látható épületei, strandjai, zöldterületei láthatók az 1970-es évekből. Forrás:  mandadb.hu