Ugrás a fő tartalomra

Vélemény Dombori jelenlegi sorsát illetően

Hosszú összefoglalót írtam, de akit valóban érdekel Dombori sorsa, ha végigolvassa, láthatja belőle, mi zajlik Domborival, legalábbis a véleményem szerint. - Vékony Viktor írása.


Sokan nem így gondolják, de önmagamhoz mérten, a szükséges viharos kezdetek után, igyekeztem a véleményemet egyre inkább úgy megfogalmazni, hogy az ne legyen gátja egy későbbi együttműködésnek Faddon. A jelenlegi képviselőkkel való együttműködés annyit jelentene, hogy csendben elfogadjuk, hogy a pénzünk eltűnik és Domboriból a közérdek mindinkább kiszorul, tűrjük, ahogy a testületi üléseken aláznak minket, nemcsak engem, a lányokat is és tudomásul vesszük, hogy semmi közünk semmihez, illetve készíthetünk javaslatokat, melyeket felhasználnak ellenünk és amiért szólni mertünk, el kell szenvedjünk újabb retorziókat, mint rezsicsökkentés helyett adóemelést, családok pihenésének, kikapcsolódásának segítése helyett a maradék vízpartjaink elvételét, a közterületeink kiárusítását, máshonnan tonnaszám ide hordott szemetet…, a helyzet egyre rosszabb, ezen az együttműködésen nincs mit menteni, nincs ma Faddnak egyetlen képviselője sem, akitől bármi jót várhatnánk. Kedden képviselő-testületi ülés volt Faddon, mi is ott voltunk. Az előzőről reménykedve jöttünk el, mert Bényi András képviselő úr Domborit hátrányosan érintő és Faddnak is káros javaslatait, mióta járunk az ülésekre, először nem fogadta el a testület. A remény hamar szertefoszlott, mindegy, hogy jót akarunk és már helyi civil szervezet képviselőiként jelenünk meg a javaslatainkkal, kéréseinkkel, Bényi András, a falu ura nem enged Dombori lehúzásából és kifosztásából, a többi képviselő meg azért van, hogy legyen, aki bólogat. Az idegenforgalmi lehetőségek kihasználása és Dombori adófizetőinek (Fadd teljes adóbevételeinek több mint felét adják) képviselete nem számít, a lényeg a bosszú, amiért ki merünk állni az érdekeinkért.

Ennek legújabb eleme a teniszpályával szembeni csónakkikötő horgászegyesületnek való kijátszása (a terület üzemeltetésére vonatkozó javaslatunk, a horgászegyesületével együtt a www.fadd.hu honlapon olvasható). Dombori közepén, az utolsó szabadon megközelíthető vízpartot elvették a Domborisoktól, azoktól a családoktól, akiknek itt van nyaralójuk, ide járnak és itt fizetnek adót, így vették az ingatlanjaikat, melyeknek az értéke is értelemszerűen a legközelebbi szabad vízpart elvesztésével csökken. Ebből semmi haszna Faddnak, sem Domborinak, sem a horgászoknak, akiknek a pénzét most haltelepítés helyet fűnyírásra, területfenntartásra, Bényi András hatalomfitogtatására kell költeni. A mellékhatás, hogy Dombori érdekképviseletére alakult Dunaág 7139 Egyesület elnöke a hozzá legközelebb eső, most még szabad vízpartot nem tudja majd használni, éppúgy, mint az a több száz üdülőtulajdonos és vendégeik, ha majd nem fizetnek a szabad vízpartunkért bérleti díjat a horgászegyesületnek. Bényi András képviselő úr, miután kifejezte sajnálatát, amiért az emberek megmaradt vízpartján még nem szálloda épül, elfogadtatta a bólogatókkal javaslatát és közölte, hogy „kapd be”, ami ellen persze a bólogatóknak nem volt kifogásuk, Faddon ez a szint a képviselőtestületben.

A horgászegyesület elnöke, akinek a vezényletével az egykori virágzó horgászparadicsom, Dombori, említésre sem méltó horgászhellyé züllött, Schmelcz Lajos szóba sem áll velünk, bár gondolom Dombori vízpartjának elvétele a Domborisoktól és a Faddiaktól nem az ő ötlete, hanem a többi képviselőhöz hasonlóan aláveti magát és a horgászegyesületet a falu ura akaratának, majd a horgászok megfizetik. Domboriban a strandokon és a toronynál lévő rendezvényterületen kívül maradt 3 szabad vízpart, ahol szintén csónakkikötők vannak, a 3-as strand és a teniszpályával szembeni elvesztése után, látva, hogy a faddiak strandját is eltékozolták, ezekre is rákérdeztünk, hogy van-e hasonló, az üdülőterület létrejötte óta kialakult, szabad vízpart elérhetőségi viszonyokat felrúgó terve itt is az önkormányzatnak, Bényi Dávid alpolgármester válasza: „sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom”. Az eddigiek alapján ez azt jelenti, hogy a strandokon kívül nem lesz szabad vízpart Domboriban, majd azért is fizetni kell, ha egy család le akar sétálni a vízhez, ha egyáltalán marad majd olyan rész, ami nem magán. Folyamatosak a közterület eladások Domboriban, tavaly ebből több pénzhez jutottak, mint a falu teljes építményadó bevétele.

Másik Domborit érintő téma a kutyastrand volt, amit tervezni sem lehet, mert nem lehet, de csak Domboriban nem, Faddon igen. Miután megállapították, hogy Siófokon kutyával csak a kijelölt kutyás strandon lehet fürdeni, ebből arra a következtetésre jutottak, hogy ha nincs kijelölt kutyastrand, akkor az emberek strandjai kivételével bárhol lehet kutyával fürdeni. Mielőtt megszavazták volna, hogy Faddon nem lehet kutyastrand, módosították a javaslatukat, hogy csak Domboriban nem lehet, így egy nekünk járó kedves mosoly kíséretében maguknak meghagyták a lehetőséget, Domborinak meg megtiltották. A rosszindulat és az azt közérdekként feltüntetni igyekvő magyarázatok végül is oda vezettek, hogy a strandok kivételével bárhol lehet kutyával fürdeni, éljen a káosz!

Kértük, hogy nyissák ki a strandon és a toronynál a felújított és az új vizesblokkokat, legalább amikor jó idő van és sokan vannak. Wusching Gábor, Fadd adóbevételeivel vetekedő, százmilliós összegből gazdálkodó, önkormányzati tulajdonú Fatodi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nincsen rá kapacitásuk. Azon lepődtem volna meg, ha a Domboriért egykor hozzánk hasonlóan kiálló, egykori egyesületi vezetőnk és gondnokunk bármi olyat tenne az érdekünkben, amiből nem húz hasznot. Azt nem is értik Faddon, mikor valami olyanról beszélünk, hogy önkormányzati feladat, meg szolgáltatás az adónkért, egyben viszont profik, a miért nem megmagyarázásában. Gábortól már sok új fogalmat tanultam, például a fakivágások kapcsán megismerkedhettem a tájidegen, strandra nem való, ferde, beteg fák fogalmával, de azt is megtanultam értelmezni, hogy mit jelent a nincs hozzá emberem, eszközöm, pénzem, miközben látom a bőséges pénzt, eszközt, meg embert, csak nem nekünk dolgoznak.

Kértük, hogy a Domborit érintő ügyekben, mint Dombori érdekeit képviselő egyesület betekinthessünk az önkormányzati anyagokba, természetesen szó sem lehet róla, pedig tudom, hogy ez alapvető joga nemcsak egy helyi civil szervezetnek, de egyszerű állampolgárnak is. A faddi vezetés úgy rendelkezik Dombori évi 100.000.000 Ft-ot meghaladó bevételeivel, hogy a Domboriban adókat fizetők felé ebből egy forinttal sem kell elszámolnia és folyamatosan csökkentik az ellátott önkormányzati feladatokat és azok amúgy is gyatra színvonalát. Ebből a pénzből, különösen, hogy az atomerőmű is támogatja a falut és a kormány önti bele a falu pályázati beruházásaiba a pénzt, már rég fel kellett volna virágoztatni Faddot, Dombori öregfalut, Domborit és Volent öblöt is. Ekkora összegeknek valahol látszódniuk kellene, elszámolni nagyon nem akarnak és dolgozni sem, gyakorlatilag 1 év alatt nem tudtunk olyat kérni, bármilyen apró kérés is volt, amit hajlandóak lettek volna megtenni, például ne égessék el az utcán a leveleket (amit nekünk tilos), mikor jó idő van és sétálnának az emberek, de nem tudnak a füstben, vagy tegyenek kiskukát, vagy csak egy szemeteszsákot a strandokon kívül azokra a közösségi helyekre, ahol a szemetelésből látszik, hogy kellene…

Rákérdeztünk az utakra, mert tervben volt, hogy Volent öbölben kísérleti jelleggel készítenek egy mart aszfaltos utat, lefújták és tervük sincs útfejlesztésre, még úgy sem hajlandóak segíteni, hogy helyettük megfinanszíroznák az üdülőtulajdonosok. Bényi András válasza, mint minden másra, hogy nincs rá forrás, pedig van, annyi, hogy 1 év alatt Fadd teljes területén, Domboritól a Volent öbölig meg lehetne építeni az összes hiányzó utat csak az üdülőterületek adóbefizetéseiből, de még ez sem kellene, mert van az ingatlantulajdonosoknál, vállalkozóknál önerő, csak meg kellene szervezni. Megpróbálni sem hajlandóak, pedig az nem pénz, csak szándék, az sincsen.

Két Domboris vendéglátós is ott volt a testületi ülésen, mert évek óta versenyhátrányt szenvednek, amiért a közterületekre kitelepülő árusoktól nem szedik be az adókat, a helypénz meg nevetséges, 1000 Ft/hónap négyzetméterenként, szemben az ő sokkal nagyobb adójukkal, amit tőlük keményen bevasalnak. Sérelmezték, hogy rendezvények alkalmával senki sem tájékoztatja és keresi meg őket, pedig Fadd alapvető érdeke lenne, hogy az itt adózó vállalkozók kapjanak elsősorban lehetőséget, ők általában helyi embereket alkalmaznak és az itt elköltött pénz adója is itt maradna. Az ideiglenes árusok iparűzési adóját, szemben a helyi vállalkozásokéval be sem szedik, arra hivatkoznak, hogy az bevallás alapú, ellenőrizni meg nincsen kapacitásuk. Az ingatlanadó is bevallás alapú, azt nagy erőkkel ellenőrzik, Domboriban ez az egyetlen hatékonyan működő önkormányzati „szolgáltatás”. A helyért fizetnek a kitelepülő árusok, vagyis tud róluk bejelentés nélkül is az önkormányzat, az adóellenőrző kapacitásukat pedig megismerhettük, miután felemeltük a hangunkat, van bőven és az adóemelésünkből új embert is vettek fel, sőt azóta azt is megszavazták, hogy jutalékot is kapnak. A helypénzt 1000 Ft/hó/négyzetméterről felemelték 1500 Ft/napra, ez kb. 45-szörös emelés, amivel a kisebb árusokat gyakorlatilag ellehetetlenítették. Hány vattacukrot, főtt kukoricát, vagy kürtöskalácsot kell egy nap eladni ahhoz, hogy ezeket a költségeket kitermeljék? Eddig is úgy működött, hogy volt akinek kellett fizetnie és volt akinek nem, ezután még inkább így fog és esélye nem lesz egy becsületes árusnak normális árakon dolgoznia, mi meg elfelejthetjük a megfizethető árakat.

Nyári fesztiválra minden évben van 2 millió forint pályázati pénz, miután tavaly elmaradt volna, mert Gáborunk ezzel sem kívánt már foglalkozni, bekapcsolódtunk a megszervezésébe, hogy legyen és így, annak ellenére, hogy lehetetlen körülményeket teremtettek, másfél milliót megmentettünk és Schuckert Viktória megszervezte 2 hét alatt. A normális szervezés hónapokat igényel, kiírták az idei pályázatot, 5 nap van rá, 2 millió. Ilyen rövid idő alatt csak az tud tisztességesen felkészülni, aki ezt már jogosulatlan előnnyel korábban megtette. Nekünk mindegy ki szervez nyári fesztivált, csak legyen és jó legyen. Ez a pénz nem konc, hanem az egyetlen, tömeges programunk lehetősége, amit ha jó, embereket vonz, akik ide jönnek költeni, amiből bevételek lesznek, ezt a faddi képviselők nem értik. Hol a tavalyi fél millió, tavaly is volt rá ugyanennyi?

Dombori adófizetőinek közügyeiről nem hajlandó semmiféle tájékoztatást adni az önkormányzat, például kíváncsiak lennénk a közterületeinket gondozó Fatodi Kft. beszámolójára, most volt, hogy mire költi a pénzünket, vagy csak egy olyan egyszerű dologra, mint például mikor nyit ki a WC, vagy hol lehet horgászni. A válasz az, hogy semmi közünk hozzá, ők a képviselők, majd ők döntenek, mi meg 5 évenként szavazhatunk (aki faddi). Ez természetesen nem így van, mindenkinek joga van információt kérni az őt érintő közügyekről, azért teljes az információhiány, mert a problémáink megoldásában teljes a tétlenségük, amit tesznek, azt meg leplezniük kell. A képviselő-testületi üléseken nem jutunk érdemi információkhoz, érdemes lenne néha egy-két faddinak is eljönnie, hogy lássa azt a bohózatot, ami egy ilyen ülésen zajlik, Bényi András, vagy a polgármester úr a címének felolvasásával ismerteti miben szavaznak, vita nincs, értelmes érv nincs, jövőkép nincs, ellenvetés nincs. Számomra úgy tűnik, hogy nincsenek Faddnak képviselői, sőt igazán polgármestere sem, egy embergyűlölő képviselő akarata érvényesül, aki nem áll be a sorba, azt eltapossák. Bényi Dávid alpolgármester úrban többen bíztunk egy ideig, mert normálisan beszélt velünk és nem akart ártani, a közös érdekekben tudtunk együtt tervezni, de sajnos azt kell mondanom, hogy a falu ura jó utódot talált magának, aki ugyan vele ellentétben le tud írni egy mondatot helyesírási hiba és érthetetlen szavak nélkül, tud kulturáltan viselkedni és ha nem a nagybátyja befolyása alatt állna, ki lehetne vele alakítani egy elérhető jövőképet, de jelenleg ő is Bényifalva Bényije. Ők a képviselőink, de ezt ők nem így gondolják, mi vagyunk a pórnép, ők az urak és a hódolatunk hiánya és hangoztatása oda vezetett, hogy az érdekek közelítése helyett, tejhatalmukkal eltaposnak minket.

Mi Domborit az otthonunknak és üdülőhelyünknek tartjuk, látjuk benne Fadd jövőjének egyik alappillérét is, jobbítani akarunk, nyíltan és őszintén és tudjuk, hogy adott minden lehetőség, ami felett most egy ember rendelkezik, aki csak ártani akar Domborinak. Bényi András a lehúzásunkban, idegenforgalom helyett szemétlerakatokban, a közterületeink kiárusításában, meg többek között a növényzetünk kifosztásában lát lehetőségeket és fel van háborodva, hogy mi, akiket képvisel és akik a pénzt adják neki hozzá, szólni merünk, ezért most bosszút áll, megvan a hatalma hozzá és simán beáldozza az emberek érdekeit a személyes bosszúhadjáratának. Végrehajtója Wusching Gábor, aki inkább kivágat egy sövényt, hogy ne kelljen nyírni és az egykori famentőnek ma már a fa az gereblyézendő levél, na és faanyag.

Szemléletmód váltás kell, mi visszaforgatnánk az idegenforgalmi bevételeket, hogy jobb üdülőterületünk és utána még több bevétel legyen, amivel új és jobb munkahelyek is járnak, mi megkérdezzük az érintetteket, hogy mit akarnak és komolyan vesszük, hogy közérdeket képviselünk, … mi kukát raknánk ki, hogy az emberek tudjanak hova szemetelni és összeszedjük a szemetet, a horgászegyesület (Bényi András) kitiltaná az embereket, hogy ne legyen szemét, mi padokat raknánk a szabad vízpartokra, hogy lehessen kulturáltan használni, alpolgármester úr (Bényi Dávid) nem akar fejleszteni, ott vannak a strandok, menjen mindenki oda,…

Domborinak ugyanaz az érdeke, mint Faddnak, egy jó faluvezetés, ahol a képviselők a választóikat, nem pedig a helyi földesurat képviselik, ahol jó élni és nyaralni, mert van pénz Domboriból, amit jól költenek el a vezetőink és mi élvezhetjük a kulturált környezetet és magas színvonalú önkormányzati szolgáltatásokat és ezek helyett nem kell az utolsó talpalatnyi szabad vízpartért, horgászati lehetőségért, vagy a már minimálisra züllesztett önkormányzati szolgáltatások megmaradásáért küzdenünk és az erőnket és képességeinket egy nagyhatalmú úr bosszúja elleni védekezés helyett Dombori jobbítására, a közérdekű lehetőségek kihasználására fordíthatjuk.

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.