Ugrás a fő tartalomra

Bejegyezték az új egyesületet, még keressük a kutyastrand helyét

Tavaszi helyzetjelentés, közösségi történések, Vékony Viktor jegyzete.


A kutyastrand egy olyan igény, melyről a Dombori számára igazán fontos kérdésekkel szemben (pl. utak, szemét) lehet az önkormányzattal érdemben beszélni, vagyis valamelyik közösségi használatú vízparti területet, így lehetne most kulturáltan használhatóvá tenni, nemcsak a kutyások örömére, hanem új horgászhelyekkel a horgászokéra is és végre a strandokon kívül a közösségnek is lenne egy apró vízpartja, ahol a nyílt víz elérhető, padokkal, kukákkal, rendezett területtel. Kutyastrand nélkül jelenleg nincsen érzékelhető esélye annak, hogy akár csak egy pad, kiskuka, vagy kutyapiszok zacskóadagoló is kikerülhetne a lehetséges területek valamelyikére az önkormányzat jóvoltából, pl. a milliókat hozó, rezsinövelő adóemelésünkből.

Az a jelenlegi testület hozzáállását tekintve, szinte álom, hogy százezreket költsenek területrendezésre, vagy horgászhelyek kialakítására Domboriban, ismerve a befizetéseink nagyságát ez nem is pénz kérdés, egyszerűen nincs ma Faddon olyan képviselő, akit érdekelne, hogy a falunak az idegenforgalom fejlesztése lenne az egyik kitörési lehetősége, nekünk pedig egyetlen szerepünk van a világlátásukban, fizetni. A teniszpályával szembeni kikötő ötletéhez, hasonlóan más központi területekhez, sok Domboris nem járul hozzá, a helyszínre javaslatot akkor fogunk tenni, ha sikerül olyan megoldást találni, amit a nagy többség támogat, ha ez a faddi horgászokat is érinti, akkor az ő támogatásuk is kell ehhez.

Polgármester úr által javasolt, lehetséges kutyastrand helyszín a Bartal csatornánál azzal járna, hogy az amúgy is kevés, vadregényes horgász és fürdőhelyek egyik legjobbikát kellene beáldozni, amit csak akkor tartunk elképzelhetőnek, ha ezzel egy időben új horgászhelyek és a túraútvonal mentén olyan vízparti pihenőhely is kialakításra kerül, ahol nem kell kutyáktól tartani. A terület 2,5 km-re van Dombori központi strandjától, egy kutyával sétálónak, akit sokan jogosan nem akarnak a strandon látni (ennek megoldására jött a kutyastrand ötlete), ez messze van és semmilyen szociális és vendéglátó lehetőség nincsen, sem kiépített infrastruktúra, egy hosszabb földes úton megközelíthető Fadd irányából autóval, ami vélhetően megszűnik, ha lesz egyszer kerékpárút, mert gondolom, arra az autókat már nem fogják ráengedni.

Nekem, látva némely képviselő hozzáállását, egyre inkább úgy tűnik, hogy Domborinak alamizsnát ígérve behúztak minket a meddő előkészületekbe, mert látták, hogy ez a téma megosztja Dombori közösségét és könnyű belőle bomlasztó konfliktusokat generálni.

10 hónap hercehurca után végre bejegyzett egyesületünk van, a neve Dunaág 7139 Egyesület, a Domboriért Egyesület nevet nem engedték használni, amint tudjuk, módosítjuk a nevünket. A Dombori nevet egyenlőre a régi (EDE) egyesület viseli, melynek a megszüntetése ellen kifogást nyújtottunk be a bíróságon, mert a mai céljainkkal teljesen egyező érdekek képviseletére jött létre, amit nem látott el, azonban ebben a köntösben sok pénzt átfuttattak rajta és meggyőződésem szerint része annak a vagyonkimentési folyamatnak, ami oda vezetett, hogy ma Domborinak nincsen semmije.

Az önkormányzati tulajdonú Fatodi Kft. birtokolja minden erőforrásunkat, akinek a vezetője a régi (EDE) egyesület vezetője, a felügyelőbizottságának, úgy mint a horgászegyesületének is az a képviselő az egyik meghatározó tagja, aki most gúnyosan szórakozik rajtunk.

Viszont megvan a „pecsétes papír” (egyesületi bejegyzés), amit régóta kérnek tőlünk az érdemi tárgyalásokhoz Faddon, így reményeink szerint azokkal a képviselőkkel, akiket érdekel Dombori, vagyis Fadd fő bevételi forrásának és munkalehetőségeinek fejlesztése, elkezdhetünk végre együttműködni. Domborinak épp úgy érdeke, mint Faddnak, hogy olyan településvezetése legyen, mely a falu hazai viszonylatban kimagasló idegenforgalmi lehetőségeit képes és ki is akarja használni, mi ehhez fogunk jelöltet adni.

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.