Ugrás a fő tartalomra

A Faddi önkormányzat megkezdte az építményadó ellenőrzését

Több üdülőtulajdonos visszajelzése után tudtuk meg, hogy a Faddi önkormányzat Domboriban megkezdet az ingatlanok helyszíni szemlézését. Ezzel kapcsolatban első körben ötven tulajdonos kaphatott hivatalos értesítést, és elvileg Faddon is hasonló ellenőrzések indultak.
Előtérben a 2018. áprilisában kivágott fák a strandon (fotó: Virág Attila)
Az építményadót a Faddi helyi adókról szóló 19/2004 (XII. 3.) KT rendelet, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szabályozza. Nem szaknyelven: a hatóság jogosult ellenőrzni az üdülőn történt olyan módosításokat, beépítéseket, melyek a kivetett adót bármilyen irányban érintik.

Vékony Viktor üdülőtulajdonos utána járt, mely szerint az üdülőtulajdonosokra vonatkozóan a lényege, hogy adóköteles az építmény teljes alapterületnek olyan része, ahol a belmagasság legalább 1,9 méter. A teljes alapterületbe a lakáshoz, üdülőhöz tartozó kiegészítő helyiségek, melléképületek, melléképületrészek kivételével valamennyi helyiség összegzett alapterülete, valamint a többszintes lakrészek belső lépcsőjének egy szinten számított vízszintes vetülete is beletartozik. Az építményhez tartozó fedett és három oldalról zárt külső tartózkodók (lodzsa, fedett és oldalt zárt erkélyek), és a fedett terasz, tornác alapterületének 50%-a tartozik a teljes alapterületbe. A lakások esetében a pinceszinten (a csatlakozó terepszint alatt) kialakított helyiségek alapterületének 70%-át kell a teljes alapterületbe számítani.

Az új beépítést követő évtől keletkezik adókötelezettség. Tudomásunk szerint akár visszamenőlegesen öt évre is kivethető a felmerülő adókülönbözet. Így célszerű lehet indokolt esetben igazolni a beépítés pontos keletkezését valamilyen módon.

Fontos megjegyezni, hogy az értesítés jogi nyelvezetétől eltekintve is igen szigorúan fogalmaz, és a megszabott határidő a megjelenésre igen szűk. Így aki az üdülőjétől távoli helyen tartózkodik, és a levelezési vagy lakcíme címe esetleg nem került frissítésre az Önkormányzatnál, abban az esetben kellemetlen meglepetések érhetik.

Vékony Viktor elmondta, hogy a 2018. április 21. napi keltezésű levelét 2018.04.26 napon vette készhez, a felszólításban pedig 2018. május 10. munkanap délelőttjét jelölte meg a hivatal egyetlen és kötelező szemle időpontnak. Ekkor köteles megjelenni, mulasztás esetén bírsággal sújtható, magánszemély esetén akár 500 000 Ft büntetés is kiszabható. A döntéssel szemben pedig fellebbezés helye nincsen.

Vélemény

Virág Attila üdülőtulajdonos véleménye:

Az adófizetési kötelezettség természetes velejárója az üdülőfenntartásnak. Ezzel együtt két furcsaságot találok a fentiekkel kapcsolatban. A levél stílusa, a jogi szövegezés az állampolgár megfélemlítésére alkalmas és teljességgel szükségtelen. Fadd-Dombori üdülőtelepe egy önálló "entitás", ahol az üdülőtulajdonosok lényegében szolgáltatást vesznek igénybe a szomszéd település önkormányzatától. Nem irreális és nem elvárhatatlan, hogy a Faddi Önkormányzat barátságos hangnemben, előzetes tájékoztatással és akár rendszeresen végzi tevékenységét és az ezzel járó kommunikációt. Évekig semmit sem tett az épületadók behajtása érdekében, majd az ősszel már érlelődő, és igazán kora tavasszal indított petíciónk után egyszer csak "véletlenül eszükbe jutott" eme kötelezettség megtétele az említett és általam nehezményezett hangnemben.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy kiderüljön, mire költi a Faddi Önkormányzat a Dombori üdülőtelepen keletkező adótöbbletet. Bízom benne, hogy petíciónk nem a fentiekhez hasonló, konteó-érzékeny témák mentén folytatja a "kommunikációt", hanem valódi párbeszéd alakul ki az üdülőközösséggel, melyben mindenki partnernek érzi magát.

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.