Ugrás a fő tartalomra

Megszűnés szélén az EDE, Dombori újra összefog

A Fadd-Domboriban tartott június 17-i fórumon szép számmal vettek részt az üdülőtulajdonosok, és az Önkormányzat tisztviselői, többek között Fülöp János polgármester is képviseltették magukat. A tüzes hangulatú eseményen tizenkét pontban foglalták össze a szervezők az üdülőtelepülésért aggódók által fontosnak tartott dolgokat. Bár a polgármester úr nyitottságot mutatott, mely segítheti a célok elérését, azonban azonnali megoldásokat nem tudott kínálni. A kommunikáció javítását és a képviselet megerősítését közös célként tűzték ki a résztvevők. A helyi, Együtt Domboriért Egyesület és egyben a Fatodi Kft. vezetője, Wusching Gábor szintén nyitott volt arra, hogy az egyesületi élet újra fellendüljön. Azonban másnap jött a nem hivatalos hír, miszerint az EDE megszűnés alatt van.
Miért fontos Dombori életében az egyesület léte és sorsa? Az alapszabályból idézünk:

"Az egyesület célja Fadd-Dombori lakosainak, üdülőingatlan-tulajdonosainak, érintett vállalkozásainak összefogása egy kulturált, vonzó, minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást, szórakozást, pihenést nyújtó üdülő és lakóövezet megteremtésének elősegítése érdekében, valamint az említettek érdekeinek hatékony védelme a települési önkormányzattal való kapcsolatfelvétellel, rendszeres kapcsolattartással. A szervezeti autonómia magasabb fokát jelentő településrészi önkormányzat létrehozatala, az ezekhez szükséges eszközök, személyi, szervezeti és működési feltételek biztosításával. Hasznos kulturális, sport- és szabadidős tevékenységek, családi- és gyermekprogramok szervezése." (forrás: http://www.dombori.hu/dombori/alapszabaly.htm)

A strandfelújítások és az ezt követő fakivágások, valamint a néhol már áldatlan szemétállapot miatt pörgött fel idén tavasszal újra a közösségi élet Domboriban. Így az egyesület iránti érdeklődés is megnövekedett, hiszen céljai egybevágnak a fórumon is felsorolt pontokkal.

***

Az egyesület további létéről vagy egy új egyesület alakításáról, illetve Fülöp János polgármester úr részéről is elhangzott képviseleti lehetőség átbeszélésével kapcsolatos újabb fórum kerül megrendezésre, melyre idézzük az előző fórum főszervező, Vékony Viktor üzenetét:

Találkozunk július 1-én, vasárnap, délután 2 órakor a Fehér Ház Étteremben. Az alapvető céljainkat tartalmazó szándéknyilatkozat aláírásával elindítjuk egy új egyesület létrehozását és megbízzuk a képviselőinket, akik már a nevünkben vehetik fel a kapcsolatot az önkormányzattal. 
Az önkormányzattal az első, szervezeti szintű tárgyaláson annyira leszünk erősek, ahány aláírás kerül vasárnap a szándéknyilatkozatra, most mindannyian tehetünk azért, hogy végre képviselete lehessen Domborinak! Az egyesület létrehozásával és adminisztrációs működésével kapcsolatos feladatok (alapszabály, bejegyeztetés, pénzügyi beszámolók, stb.) elvégzését felajánlották hozzáértő Domborisok, őket vasárnap a szándéknyilatkozatban ezzel megbízzuk.  

Polgármesterrel és a Wusching Gáborral is beszéltem a napokban, mindketten előadták, hogy nyitott a képviselő-testület településrészi önkormányzat létrehozására Domboriban, ahova delegálhatunk tagokat. Pénteken reggel megyek a polgármesterhez megbeszélni a feltételeket és tájékozódni (meg még magánszemély minőségben kéregetni), a lehetőség jól hangzik, kérdés, hogy mekkora önállóságot és erőforrást kaphat egy részönkormányzat. Az EDE (egyesület) körül kialakult helyzetet a Gábor összefoglalja, vasárnap nem tud jönni, de addigra elküldi, megszűnésről döntöttek. A központi strandot 1-2 héten belül használható állapotba hozzák, WC-vel, napernyőkkel, a régi strandot elkezdték (favágások, bontások, térkő előkészítése), a toronynál lévő vizesblokk nappal nyitva, még szemetes is van a parton. Nyári fesztiválra pályázható keret felhasználatlan, EDE megszűnik (eddigi pályázó), új meg még nincsen, jelen állás szerint nem lesz nyári fesztivál. Gábor nem kíván részt venni a továbbiakban a programszervezésben sem, segítségét felajánlotta.

Mellékletként küldöm a június 17-én megtartott fórumra készített témajavaslatainkat, amit az önkormányzat is ismert, ez részletesen tartalmazza az alapvető céljainkat.

Melléklet letöltése PDF formátumban...

Üdvözlettel:
Vékony Viktor

Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.