Ugrás a fő tartalomra

Menekülnek a madarak, újabb fákat vágtak ki Domboriban

"Elkezdték, menekülnek a madarak, nekem is menekülnöm kellett, mert egyedül voltam és ketten is agresszíven rámrontottak, mikor meglátták, hogy fényképezek, a területet nem zárták le." - osztotta meg üzenetét Vékony Viktor üdülőtulajdonos a Facebookon.


Fadd-Domboriban 2018. május 10-én délelőtt újabb favágással kezdtek neki a kettes számú strandra tervezett strandröplabda pálya építésének. A kijelölt terület a büfésor mögötti fás, ligetes zöldterület. Az ezzel kapcsolatos a tervek másolata itt érhető el, a pályázati kiírás másolata itt érhető el.

A most kivágásra kerülő fák olyan időszakban kerültek kivágásra, mely veszélyezteti a fák és az élővilág nyugalmát. Köztudott, hogy vegetációs, fészkelési időszakban a favágás csak nagyon indokolt esetben engedélyezhető. Az itt lévő fákon gazdag az élővilág, többek között madarak fészkelnek, még baglyok és mókusok is lakják. Mivel a kivitelezési munkák nem kezdődtek meg a tél végi, kora tavaszi időszakban, ezért nagy késésben vannak, és ha nem lesz kész határidőre, akkor visszahívásra kerül az uniós pénz. Így a gazdasági érdekek felülírták a természetes élővilág nyugalmát, érintik az ott élők (emberek, állatok, növények) életét és életminőségét is.

A favágást végző emberek támadóan, agresszívan viselkedtek a favágásról fotókat készítő társunkkal szemben, aki, mivel egyedül volt, nem is tudta érdemben dokumentálni a pusztítást, csak néhány fotót sikerült csinálnia. Talán az sem véletlen, hogy a favágást éppen arra a napra időzítették, amikor társunknak, aki az üdülőtelep állandó lakója és a favágások elleni harc legaktívabb tagja, éppen az adóhatósági ellenőrzéshez kell asszisztálnia az otthonául szolgáló üdülőben...

A strandröplabda pálya olyan helyre kerül, ahol magas, lombhullató fák veszik majd azt körbe. Nem teljesen világos, miért ide, erre az árnyékos részre kerül telepítésre az amúgy strandok környékén mindig homokos, napos részre telepített sportlétesítmény. Mivel az Önkormányzat nem biztosít fórumot az ezzel kapcsolatos kérdések feltételére, a megkeresésekre nem reagál, ezért csak találgathatunk.

Előre borítékolható, hogy nem lesz kapacitás napi szinten átszitálni a homokot a belehulló ágtörmeléktől és levelektől, elzavarni a homok közeléből a pisilni-kakilni készülő kutyákat. Vajon kinek lesz kedve a koszos, nedves homokban játszani? A megoldás egyik módja lehet, ha további fákat irtanak majd ki a jövőben arra hivatkozva, hogy azok lerontják a strandröplabda pálya használati értékét. A fákon élő madarak és mókusok a párzási időszakukban vannak, a már kikelt fiókák menekülni sem tudnak.

Akik jártak már a Balaton menti strandokon, több helyen láthattak hasonló felépítésű partszakaszt. A fák ott vagy kiirtásra kerültek, vagy parkosították a strand közeli részeket, meghagyva a fás ligetet, és akár a környezetbe illeszkedő szoborparkot telepítettek be, vagy néhol kalandparkkal színesítették és több éve békében üzemeltetik a fákkal együtt a sportlétesítményt. Domboriban jelenleg a fák kivágása zajlik, olyan sportlétesítmény épül, mely a hivatalos részről megválaszolatlan kérdéseket vet fel, és csak találgatni lehet azzal kapcsolatban.

Amennyiben a fenti történések természetkárosító hatásait valaki megkérdőjelezné, az alábbi egy napja jegyzett felhívást idéznénk a MME weboldaláról:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a május 10-ei Madarak és Fák Napja alkalmából is felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek!

Forrás


Kapcsolódó írások

Napi horgászjegy árusítás

Emlékeztetőként, az alábbi helyszíneken van lehetőség a 2020 évi szezonban horgászjegyet vásárolni a Fadd-Dombori holtághoz. Annyi kiegészítést érdemes megtenni, hogy a hivatalos közleményből kimaradt, miszerint a Faddi Horgászbolt hétköznap délután 13-tól 17-ig is nyitva van, szombaton pedig 12-ig.

A Dunaág 7139 Egyesület 2023. éves beszámolója

 A Dunaág 7139 Egyesület büszkén jelenti be, hogy a 2023-as év során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melyekkel hozzájárultunk Dombori közösségünk fejlődéséhez. A csapadékos időjárás miatti útfelújításoktól kezdve a Te Szedd országos szemétszedési akción át, a közösségi könyvfülkék telepítésén keresztül a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál támogatásáig, számtalan területen bizonyítottuk elkötelezettségünket. Az üdülőhelyi fórum szervezésével és a vízminőség javítására irányuló erőfeszítéseinkkel is kiemelkedő közösségi összefogást sikerült létrehoznunk. Az év során a 1%-os felajánlások révén jelentős anyagi támogatásban részesültünk, melyet a jövőbeni projektek megvalósítására fordítunk, mint például a szúnyoggyérítés. A 2024-es év tervei között szerepel a településrész fejlődésének előmozdítása, a közösségi programok szervezése, és az önkormányzati választásokon való aktív részvétel. További információkért és a teljes beszámolóért kattintson az alábbi linkre.

Köszönet és tervek az 1 százalékos felajánlásokból

A Dunaág 7139 Egyesület nevében szeretnénk kifejezni hálánkat mindazoknak, akik az idei év során az adójuk 1%-át szervezetünknek ajánlották fel. Az ilyen önzetlen támogatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy közösségünk továbbra is fejlődjön és virágozzon.